Det blev lite av en variant på 3 små rätter i Söndags.
Besökte en spännande asiatisk butik i veckan och kom ut med en påse räkor, vårlök, koriander och lite röd curry. Så det blev en mix mellan Kina och Thailand tror jag...Självklart blev det lite friterad banan mot slutet...
Ingredienser till 4 personer:
1kg Scampi, (som inte odlas där den skövlar regnsskog)
4l Friteringsolja (som kan återanvändas om den filtreras)
Jasminris, att servera till
Frityrsmet:
2dl Vetemjöl
2dl Vatten
5st Äggvitor
Sötsur sås:
7dl Annanasjuice
1,2dl Risvinäger
0,75dl Strösocker
0,75dl Chilisås
1msk Tomatpuré
3msk Maizena
Curryräkor:
4msk Rapsolja
2st Vitlöksklyftor
½- av Scampin
3msk Rapsolja
4msk Röd curry
4st Vårlökar
2dl Gul Squach
1dl Gul paprika
3dl Kokosmjölk
2msk Maizena majsmjöl, utrört i lite kokosmjölk
Färsk koriander
Friterad banan:
4st Bananer
Vaniljglass
Flytande honung
Florsocker
Såhär kan man göra:
1. Sötsur sås: Blanda och koka ihop alla ingredienser i en kastrull på medelvärme i ca 20min. Låt såsen stå och mogna i kylen, gärna över natten. Servera varm.
2. Curryräkor: Fräs scampin i oljan med finhackad vitlök tills de blir klara. I en annan kastrull fräser du vårlöken och grönsakerna mjuka, tillsätt sedan den röda currypastan under ca en minut. Häll över cocosmjölken, låt småuttra i ca 20min. Red av med maizena och lägg i scampin, krydda med koriander.
3. Friterade räkor: Vispa ihop vetemjöl och vatten slätt. Separera äggulorna från vitorna, vispa sedan vitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i mjölsmeten med hjälp av en slikepott, var varsam på handen. Doppa sedan räkorna i smeten en och en, fritera i 180g olja i ca 2-3min eller tills räkorna fått en gyllene färg. Servera omedelbart!
4. Friterad banan: Du gör precis som med scampin....
5. Nu är det bara att se till så att allt är varmt och klart samtidigt...servera!
Tips: Sätt på riset först så det är klart i tid. Tag undan 1/3-del av frityrsmeten till bananerna så behöver du inte doppa i samma smet.Curryn vinner bara på att varmhållas men vänta med att tillsätta räkorna till sista stund så de inte blir sega. Och köp gärna scampi med skal och skala själv, jag upplever att de har en högre kvalité...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar