Ingredienser till en rulltårta:
3st Ägg, ekologiska
2dl Socker + 1dl Socker till att rulla rulltårtan i
2dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1/2dl Mjölk
Lemon curd, fyllning:
2st Ägg, ekologiska
200g Smör, osaltat
1dl Strösocker
2st Citroner, saften av, ca 0,5dl
Tillbehör:
2,5dl Vispgrädde + 1msk Vaniljsocker
3dl Jordgubbar
1dl Röda vinbär
Florsocker att pudra över
Såhär kan man göra:
1. Lemon curd: Smält smöret i en kastrull, gör det på svag värme så smöret inte tar färg. Under tiden vispar du ihop alla övriga ingredienser i en bunke. När smöret är smält så tillsätter du blandningen till smöret. Nu får du röra i kastrullen hela tiden tills lemon curden börja tjocka ihop. Curden får bara sjuda, inte koka. När curden är tjock så häller du upp den i en ren bunke och ställer in i kylen, gärna över natten.
2. Rulltårtan: Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt vetemjölet och bakpulvret, rör ner mjölken.
3. Klä en bakplåt med bakplåtspapper, häll på smeten, se till så den fördelar sig jämnt.
4. Grädda av rulltårtan mitt i ugnen på 200g i ca 5min, känn efter lätt med fingertopparna att tårtan är klar, den skall vara fast i konsistensen.
5. På en bänk så lägger du ut en bakplåtspapper och strör över socker, jämnt fördelat. Tag rulltårtan och vänd den upp och ner på sockret, drag sedan av bakplåtspappret från degen, Låt sedan tårtan svalna av lite, lägg bakplåten över så bevaras fukten lite.
6. När tårtan svalnat, tag bort bakpåten och bred sedan ut lemon curden på tårtan, rulla sedan ihop den, vira plastfilm runt.
7. Vispa grädden till garneringen och blanda med vaniljsockret, rensa och skölj bären.
8. Skär ca 3cm tårtbitar och lägg upp på fat, garnera med vaniljgrädden och bären.
9. Klar att servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar