fredag, juli 30, 2010

Pepparkakscupcakes med vit choklad- och citrontopping med röda vinbärsklasar

Pepparkaka kan man äta året om! Speciellt om man bryter av den klassiska smaken som i detta fall med en god något frisk och syrlig citrontopping. Receptet och bakningen står Mamma för så jag kan inte ta åt mig av äran...men de passar väldigt bra här på bloggen! Perfekta en regntung dag som idag! På den lilla lokala livsmedelsbutiken noterade jag idag en strykande åtgång av socker, vetemjöl och jäst...verkar som Sverige stannar inne och bakar när regnet öser ner ute! Vi dekorerade cupcaken lite ytterligare med solmogna röda vinbär från landet. Har f.ö. fryst in hela klasar, kul att dekorera med när snön ligger ute på gräsmattan....

Ingredienser till en sats, ca 10-12 st mindre - medelstora formar:
3st Ägg, ekologiska
50g Smör, osaltat
1dl Meze yoghurt
100g Mörk choklad, grovt hackad eller smält
2.5 dl Strösocker
1tsk Vaniljsocker
2.5tsk Pepparkakskrydda
3.5 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
3 msk Kakao
Lite salt (en nypa)

Topping: (gillar du mycket topping dubblerar du satsen)
100g Färskost
100g Vit Choklad
1/2st citron, rivet skal + ev lite saft ca 1msk
Såhär kan man göra:
1. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsockret. Smält smöret och blanda i pepparkakskryddan, rör ned i smeten.
2. Rör ned Mezeyoghurten och alla torra ingredienser.
3. Rör ned chokladen i smeten, smält eller hackad.
4. Häll i formar, baka mitt i ugnen i ca 200-225g varm i 12-15min.
Topping:
1. Lika delar av vit smältchoklad och Philadelphia ost röres samman, blanda ner rivet skal från en 1/2 citron (ev. lite saft), bred frostingen på cupcakesen och dekorera med färska vinbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar