torsdag, juli 08, 2010

Vegetarisk Canneloni med kronärtskocka och mascarpone

Cannelonisar kan man fylla med mycket...och det är roligt att göra dem själv. Vill ni även prova att göra degen så finns det recept¨på det sen tidigare...Idag nöjer jag mig med färdiga färska plattor. Observera bara att ni ev. måste förkoka dem lite, min erfarenhet när man rullar pasta ganska tätt som i detta fall är att såsen inte kommer åt överallt så att pastan verkligen blir klar. Vill ni inte förkoka så rekommenderar jag att ni läger cannelonisarna med ganska bra mellanrum och verkligen ser till att såsen är båda över, under och på sidorna så att den kan koka i det. Resultatet är klart värt insatsen...

Ingredienser till ca 4pers:
10st Färska lasagneplattor, förkokta eller koka dem iförväg själv ca 4min.

Till tomatragun:
2st Burkar Mutti krossade tomater (sällan jag skriver ut namnet på fabrikatet men dessa är bara för bra anser jag...men det finns alltid flera alternativ...!)
1dl Torrt vitt vin
4msk Olivolja
1st Röd lök, finhackad
10st Inlagda Vitlöksklyftor + 2msk Vitlöksolja (spad från inlagda vitlökar)
1dl Morot, tärnad
2dl Squach, tärnad
1st Kronärtskocksbotten-burk, avrunna, tärnade
Kalamataoliver, en handfull
1msk Timjan, mortlad
1st Lagerblad
1tsk Harissa
1msk Tomatpuré
Havssalt

Till bechamelsåsen:
7dl Gammaldags mjölk
5msk Maizena
3dl Mascarpone
4msk Smör, osaltat
Havssalt
Vitpeppar från kvarn

Gott till:
Servera gärna med lite Ruccolasallad och en god vinegrette

Såhär kan man göra:
1. Fräs löken och de andra grönsakerna i olivoljan+vitlöksoljan, tillsätt tomatpurén och Harissan, låt svetta med.
2. Tillsätt timjanen och det vita vinet, låt reducera till 2/3-delar.
3. Häll över tomaterna och tillsätt lagerbladet, låt grönsaksröran koka ihop tills den blir lite simmig i konsistensen, drag den sedan av spisen så den kallnar något. Lyft ur lagerbladet.
4. Blanda mjölken och maizena mjölet, koka upp till en simmig sås under omrörning, tillsätt mascarponen och krydda med salt & vitpeppar, blanka av med lite smör. Låt inte mascarponen stormkoka, bara sjuda med lite lätt.
5. I en ugnsform, häll ut en tunn botten med bechamelsås.
6. Lägg sedan en 0,5-0,75dl klick av grönsaksröran på varje lasagneplatta, ca 1/3 av plattan är täckt, rulla sedan ihop den till en Canneloni, fördela ut i formen.
7. Täck Cannelonisen med bechamelsåsen.
8. Ställ in i 200g varm ugn i ca 20min eller tills en fin färg blir på ytan, kolla så att lasagneplattorna verkligen är klara med hjälp av en potatissticka.
9. Servera med en liten kryddig sallad.

Ps: Det här med vegetariskt är lite svårdefinierat, ärter du inte ägg eller mjölk så går naturligtvis denna rätt bort, men då är du säkert expert på att hitta ersättningnsprodukter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar