fredag, juli 09, 2010

Lax & Skagenbakelse, perfekt till sommarbuffén

Den här bakelsen är en liten utvecklingen sen midsommaraftons Skagentårta för den som minns...Nu adderar vi till lite gravad lax och bröd och vips har vi skapat oss en bakelse istället för en tårta...En skiva passar perfekt som en förätt, eller gör som vi kombinera med lite charkuterier så blir det till en sen kvällsbuffé medan solen går ner...

Ingredienser till en patéform, ca 10-12st skivor:
1kg Räkor med skal, som du skalar...
1/2st Gul lök
100g Färskost
1dl Majonnäs
2,5dl Meze yoghurt
0,5dl Röd Stenbitsrom
3mk Dill
3msk Citronjuice, saften av färska...
2,5st Gelantinblad
Salt & vitpeppar från kvarn
800g Gravad lax i skivor
4st Formbrödsskivor, kantskurna
6st Pumpernickelskivor, ca 8x8cm
75g Smör, osaltat
Plastfilm

Såhär kan man göra:
1. Klä en patéform med plastfil så det hänger över ca 10cm på vardera sida.
2. Lägg gelentinbladen i kallvatten.
3. Lägg gravlaxskivorna omlott i formen och upp på sidorna.
4. Blanda färskosten med majonnäsen slätt, tillsätt yoghurten.
5. Vänd ner räkorna, dillen, rommen, salt & peppar.
6. Värm på citrojuicen och tillsätt gelentingbladen, låt smälta ner och sedan svalna av något så det absolut inte är hett.
7. Rör ner gelantinet i fyllningen, blanda väl.
8. Lägg ut ett lager fyllning i botten på patéformen, d.v.s. ovanpå laxen, ca 2cm lager.
9. Fördela ut det kantskurna formbrödsfranksan.
10. Lägg ut ett till lager med fyllning.
11. Mixa kavringen fint i en mixer, tillsätt smöret. Nu blir det som en smulig massa, använd en palett och bred ut den som ett lock. Detta blir sedan botten på bakelsen...
12. Lägg om plastfilmen och ställ en till patéform ovanpå som press, gärna med någon liten tung i.
13. Låt bakelsen stelna i kyla ca 4h eller över natten.
14. Vänd bakelsen upp och ner ur formen och skär i bitar.

Såhär såg det ut när vi serverade bakelsen...Och faktiskt så blev det som ett litet bufféfat eftersom vi åt detta sent igår kväll. Ytterligare en "bakelse" ligger bredvid iform av en ca 2cm tjock skiva av grillad bakpotatis som toppas med 3 sorters cherk, lite kronärtskockspesto, balsamicosirap och en oliv. Lite grönt runt omkring och framför allt en klyfta citron till bakelsen passar bra. Vad skall man då dricka till? Kanske rosé skulle passa fint men ikväll blev det en flaska mousserande....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar