Ingredienser till en patéform, ca 10-12st skivor:
1kg Räkor med skal, som du skalar...
1/2st Gul lök
100g Färskost
1dl Majonnäs
2,5dl Meze yoghurt
0,5dl Röd Stenbitsrom
3mk Dill
3msk Citronjuice, saften av färska...
2,5st Gelantinblad
Salt & vitpeppar från kvarn
800g Gravad lax i skivor
4st Formbrödsskivor, kantskurna
6st Pumpernickelskivor, ca 8x8cm
75g Smör, osaltat
Plastfilm
Såhär kan man göra:
1. Klä en patéform med plastfil så det hänger över ca 10cm på vardera sida.
2. Lägg gelentinbladen i kallvatten.
3. Lägg gravlaxskivorna omlott i formen och upp på sidorna.
4. Blanda färskosten med majonnäsen slätt, tillsätt yoghurten.
5. Vänd ner räkorna, dillen, rommen, salt & peppar.
6. Värm på citrojuicen och tillsätt gelentingbladen, låt smälta ner och sedan svalna av något så det absolut inte är hett.
7. Rör ner gelantinet i fyllningen, blanda väl.
8. Lägg ut ett lager fyllning i botten på patéformen, d.v.s. ovanpå laxen, ca 2cm lager.
9. Fördela ut det kantskurna formbrödsfranksan.
10. Lägg ut ett till lager med fyllning.
11. Mixa kavringen fint i en mixer, tillsätt smöret. Nu blir det som en smulig massa, använd en palett och bred ut den som ett lock. Detta blir sedan botten på bakelsen...
12. Lägg om plastfilmen och ställ en till patéform ovanpå som press, gärna med någon liten tung i.
13. Låt bakelsen stelna i kyla ca 4h eller över natten.
14. Vänd bakelsen upp och ner ur formen och skär i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar