onsdag, september 30, 2009

Rosmaringryta med bönor serverad med potatis- och persiljerotspuré

En gryta skall man passa på och laga rejält av medan man håller på. Det är perfekt att fysa in det som blir över eller få några billiga lunchlådor till jobbet. Jag valde att dela upp matlagningen över två dagar. Igår så kokade jag själva grytan och idag låter jag den bara bli varm medan jag gör potatis- och persiljerotspuren samt fräser på lite grönsaker som garnityr. Ibland läser jag recept när "gröna" grönsaker, alltså inte rotfrukter, skall koka med så länge. Det tycker jag är synd för då förlorar de sin fina färg och grytan blir mer ihopkokt. Jag vill kunna känna spänsten i grönsakerna för att det skall vara optimalt...Dessutom är det perfekt att låta en gryta mogna över natten. Ofta så kommer smaken fram allt mer samt så blir det faktiskt en form av fast food eftersom det går så snabbt den dagen man väljer att äta grytan på...


Ingredienser till ca 6 personer:

Gryta dag 1:
1,4kg Högrev
4msk Smör
2msk Tomatpuré
4dl Rött Vin
5dl Kalvfond
2st Vitlöksklyftor, delade på längden
370g Krossade tomater, (en st tetrapack)
210g Stora vita bönor, arunnen vikt, (en st burk)
2msk Rosmarin, mortlad
3st Lagerblad
Salt & peppar från kvarn

Garnityr dag 2:
10cm Grön squach, kärnhuset, urgröpt, skuren i tärningar
10cm Aubergine, kärnhuset urgröpt, skuret i tärningar
10st Kalamataoliver
10st Soltorkade tomater, skurna i mindre bitar
4msk Olivolja
Havssalt

Potatis- och persiljerotspuré:
10st Potatisar
400g Persiljerot
2dl Mjölk
50g Smör, osaltat
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Grytan: Skär högreven i ca 2x3cm bitar. Bryn bitarna i omgångar i en stekpanna med smör, klicka på tomatpuren och låt den fräsa med, krydda rejält med salt och peppar från kvarn. Tänk på att bryna köttbitarna i omgångar så de får en fin stekyta. Köttet får inte koka i detta skede.
Lyft över grytbitarna till en gjutjärnsgryta.

2. Tillsätt vinet och låt köttet koka upp och reducera ner vinet till hälften. Tillsätt därefter alla övriga ingredienser och låt grytan puttra sakta i ca 1,5-2timmar. Grytan är inte klar förän köttet är så mört att det kan pressas sönder i gommen samt att såsen fått en liten simmig konsistens.

3. Garnityr: Fräs grönsakerna i olivoljan i en kastrull så de blir mjuka, krydda rikligt med salt.

4. Potatis- och persiljerotspuré: Skär potatis och persiljeroten i mindre bitar, koka i rikligt med saltat vatten. Häll av vattnet och mixa sedan potatisen med en potatisstöt. Vispa ner varm mjölk, smör, salt och peppar.

5. Vänd ner garnityren i grytan och servera allt genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar