söndag, september 20, 2009

Potatis & palsternackssoppa med räkor serverad med tomatbruchetta

Soppa är perfekt mat när man är lite småhungrig och samtidigt frusen...vi spar på elen här hemma! Man kan väl säga att den här soppan är en utveckling på den klassiska potatis och purjolökssoppan men den får i denna skepnad lite sällskap av god palsternacka och lite räkor.

Och kom ihåg att frysa in räkskalen när ni skalar räkorna...perfekt till räksoppan.
Bruchettan blir en bra brytning till den lena soppan...men vill du ha en lite hetare soppa så bostra upp den med lite mer chilipeppar.

Ingredienser till 4 personer:
200g Purjolök
400g Palsternacka
600g Potatis
4msk Smör, osaltat
1tsk Timjan
6msk Kycklingfond, flytande
8dl Vatten
2dl Grädde
2krm Chilipeppar
3msk Gräslök, finskuren
Salt & vitpeppar från kvarn
2tsk extra virgine olive oil
400g Räkor med skal

Bruchetta:
2st Skivor lantbröd av surdeg
2st Tomater, urkärnade
1tsk Balsamicovinäger
1tsk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, (att rubba mot det grillade brödet)
Bladpersilja
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt purjolöken, låt svettas runt någon minut.
2. Häll i palsternackan, potatisen och timjanet, låt även det svettas runt någon minut.
3. Häll över vattnet och kycklingfonden, låt allt koka i ca 20min tills rotfrukterna blir mjuka.
4. Tag kastrullen från plattan och mixa soppan semislät med en handmixer, det är ofta gott att lämna några hela bitar av rotfrukterna kvar i soppan...då blir det lite mer "liv" i den.
5. Sätt tillbaka soppan på spisen och tillsätt grädden, låt koka upp under omrörning. Späd ev med lite mer vatten+buljong om soppan blir för tjock...
6. Smaka av soppan med chilipeppar, salt & svartpeppar.
7. Vid serveringen så tillsätter du lite handskalade räkor och strör över lite gräslök. Rippla gärna även lite kryddig olivolja över samt några varv med svartpepparkvarnen.
8. Servera gärna med en bruchetta: grilla lantbrödet i en grillpanna, rubba brödskivorna med lite vitlök. Skär små fina tärningar av tomaterna och vänd ner vinägern, oljan, salt & peppar. Lägg tomatröran ovanpå bruchettan och garnera med lite persilja.

1 kommentar: