söndag, september 13, 2009

Mini baguetter

Dingtuna kvarn i Västmanland kommer hädanefter att få en ny kund som kommer lägga alldeles för mycket pengar på att alltid ha deras mjöl hemma. Och vilket mjöl, världsklass helt enkelt!!! Jag "importerar" ibland via en kollega fredagsbrödet från Vallhallabageriet i Stockholm som bakar surdegsbröd av yppersta klass. Men efter tipset om att Sala kvarn (dom maler mjölet åt Dingtuna kvarn) maler ett magiskt mjöl och dessutom fått prova nybakat bröd hos några kompisar häromveckan (tack för det!!!) så kan jag nu baka en snabbvariant hemma...99% av brödets kvalité ligger i mjölet i detta fall. Ett vetemjöl som mals sakta och närmare skalet så det blir lite grövre och otroligt mycket smakrikare. Jag är helt såld på det!!! Passar perfekt att äta direkt eller till frukost dagen efter...

En sats deg:
5dl Vatten
1dl Standardmjölk, 3%
4msk Olivolja
2msk Flytande honung
2tsk Salt
25g Färskjäst
12,5dl Ekologiskt KRAV mjöl från Dingtuna kvarn + 1dl mjöl till utbakningen
Olivolja till pensling och lite havssalt att strö över

Såhär kan man göra:
1. Värm vattnet och mjölken till 37g (fingervarmt)
2. I en bunke smula ner jästen, olivoljan, honungen och 1dl av degspadet, lös upp.
3. Tillsätt saltet till mjölet och blanda om.
4. Rör ner mjölet i degspadet och rör snabbt ihop den lösa smeten.
5. Låt det vila under en bakduk i ca 90min.
6. Pudra ut lite mjöl på ett bakbord.
7. Häll ut degen på mjölet.
8. Pudra över lite mjöl över degen.
9. Tryck försiktigt ut degen till en rektangulär platta.
10. Med en degskrapa skär du sedan ca 3cm breda och 20cm avlånga remsor, lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
11. Pensla baguetterna med olivolja, strö över lite havssalt.
12. Grädda dem direkt i 200g ugnsvärme i ca 12min.
13. Tag ut baguetterna och låt svalna utan bakduk på ett galler.
Ät och njut....

Ps: Vindruvorna till höger i bild kommer från vår egen lilla plantering i söderläge...smakar jättesött och gott!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar