söndag, augusti 23, 2009

Champagnerisotto med färska räkor och stekt havskatt

I helgen blev det en god risotto! Som ni ser i receptet så tillsatta jag lite grädde vilket är lite out of the box men det blev liksom lite extra krämig "sås" på det viset. Tänk på att blanda i champagnen och räkorna i sista sekunden, annars försvinner champagnesmaken och räkorna blir sega. Havskatt är en riktig matig och fast fist som passar utmärkt att grilla om man vill det också, men grilla helst mittbiten i så fall...Eftersom vi firade min födelsedag blev det lite skumpa till naturligtvis...annars är det kanske lite syna att öppna en för "bara" risotton...rekommenderar Moet & Chardon, rosé...

Ingredienser till 2 personer:
400g Havskattfilé
1dl Vetemjöl
50g Smör, osaltat
Kvarnsalt

Champagnerisotto:
3msk Olivolja
2,5dl Avorioris
Ca 7-8dl Kycklingbuljong
1/2st Gul lök
1st Vitlökslöyfta, finhackad
1dl Parmesanost, riven
0,5dl Grädde
Salt & svartpeppar från kvarn
200g Färska räkor, skalade
1dl Champagne

Gott till:
Lite lättkokta sockerärtor, en klyfta citron och lite dill.
Och gärna lite extra parmesan och lite ripplad gräsig och pepprig olivolja att krydda med.

Såhär kan man göra:
1. Risotton: Fräs löken och vitlöken i lite olja. Häll sedan över riset och vänd runt det lite...Häll sedan över buljong så att det täcker riset, låt allt småputtra och när buljongen kokar in så tillsätter du stegvis lite till. När riset är färdigkokt så vänder du ner parmesanen och grädden, vänd runt det och låt det suga in i riset...häll slutligen (när fisken är stekt) över champagnen och vänd runt med räkorna och avsluta med några varv med salt & pepparkvarnen.
2. Fisken: Skär bort benen och stycka filerna till portionsbitar, panera i vetemjöl och stek sedan i rikligt med smör på medelvärme, krydda med salt från kvarn.
3. Servera risotton med fisken och lite lättkokta sockerärtor. Garnera med lite extra räkor, citron och dill. Vill du så kan du alltid riva på lite mer parmesan och krydda med lite pepprig olivolja....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar