onsdag, september 02, 2009

Varmrökt lax med sås verte

Ibland rinner dagarna iväg...speciellt om man tillbringar dem på en färja tur och retur till Riga...och i detta sammanhang måste jag reflektera över varför man endast har 1,5timme på sig att äta från båtens buffé..., och varför äter alla inte bara sikrommen skedvis från den!!!
Här är i vilket fall som helst en enkel rätt som andas sommar...det är fortfarande varmt ute! Köp en varmrökt lax, koka lite färskpotatis, marinera lite spenat och lägg lite energi på en god kall sås till så har du en jättegod rätt att bjuda vännerna på...
Oops! märkte att jag hade gjort rödbetorna i fredags också....stor recept skandal men det är bra att rensa kylskåpet ibland...

Ingredienser till ca 4-6 personer:
1st Varmrökt hel lax, ca 1,5-2kg
6-10st Färskpotatisar (vi hade ganska stora!)
1ask Färsk spenat (ca 3dl)
1st Citron
2dl Gräddfil
1/2dl Kapris
1/2dl Hackad gul lök
2msk Dill, finskuren
1msk Dijonsenap med vitlök
4msk Olivolja
Salt & svartpeppar från kvarn
Rödbetor, se recept från i fredags
ca 100g Chevreost

Såhär kan man göra:
1. Börja med såsen...den blir bara bättre dag två: Fräs löken i 2msk olivolja och tillsätt därefter hälften av bladspenaten, mjukgör, salta och låt svalna av. När spenaten är kall mixar du den (eller finhackar med en kockkniv) och hälften av kaprisen, blanda därefter ner gräddfil, 1msk citronsaft, dillen och dijonsenapen, krydda med salt & peppar. Du bör nu ha en lite god pikant sås verte...ju mer spenat du kostar på dig ju mer grönare blir såsen.
2. Skrubba färskpotatisen, dela den i grovs bitar och koka den i saltat vatten. Marinera resten av spenaten i 2msk olivolja och saften av 1/4 citron, krydda med salt & peppar. När potatisen är färdigkokt blandar du ihop potatisen och spenaten lite lätt.
3. Och under tiden potatisen kokar så kokar du även rödbetorna, de bör ta lika lång tid som potatisen beroende på storlek, känn efter med en sticka. Skala sedan rödbetorna i rinnande kallt vatten (använd gärna plasthandskar) och vänd sedan ner dem i en vanlig vinegrette och skiva ner getosten i salladen, se recptet från i fredag.
4. Nu är det bara att lägga upp allt...servera gärna med lite tunnbröd eller nybakat kuvertbröd.
Glöm inte att garnera med lite citronklyftor och lite av kvarvarande kapris, (vill du lyxa dig ännu mer använd lite kapriskrusbär).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar