torsdag, september 17, 2009

Kokt kalv i citron & dillsås

Det här var min mormors paradrätt...vet inte om jag riktigt nådde ända fram men nästan! Tyvärr hade jag inte kalvkött med ben och det skall man nog satsa på om man får tag på det. Många smaksätter nog med ättika men jag har alltid föredragit citron för det känns både fräscht och modernt. En klassiskt rätt men med frisk citronsmak...värt att prova!
Och ett tips är att göra som jag, koka köttet dagen innan och gör såsen dag två...då känns allt lite enklare.

Ingredienser till 3-4 personer:
850g Grytbitar av kalv, gärna med ben
ca 2l Vatten (så att det täcker grytbitarna i kastrullen)
1/2st Gul lök i grova bitar
1/2st Morot skuren i skivor
2st Lagerblad
5st Vitpepparkorn
50g Smör
5msk Vetemjöl
1l Kalvbuljong (från kokningen av köttet)
1dl Citronsaft (ca 2st Citroner)
1dl Strösocker
4msk Dill, finskuren
Salt & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Skär till grytbitar av kalvköttet, ca 3x3cm stora.
2. Lägg grytbitarna i en kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Häll sedan av vattnet och spola av grytbitarna och diska ur kastrullen. Detta kallas för att blanchera...
3. Lägg tillbaka grytbitarna i kastrullen och täck med ca 2l vatten och tillsätt kryddorna, löken och morotten. Låt småkoka tills köttet blir mört vilket tar cirka 1,5tim.
4. Lyft ut köttet och koka ner buljongen till ca 1 l.
5. I en ny kastrull så smälter du ner smöret och tillsätter vetemjölet till en bottenredning. Sila ner buljongen under omrörning och låt koka upp till en simmig konsistens.
6. Tillsätt citronsaften och sockret, smaka av och tillsätt lite mer eller mindre beroende på din smak...slutligen tillsätter du lite salt & vitpeppar.
7. Och sist men inte minst så vänder du ner lite dill.
8. Vänd ner köttbitarna och morötterna i såsen så blir allt en gryta...

Servera gärna med lite pressad potatis och garnera med lite färsk dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar