söndag, september 13, 2009

Fisksoppa med saffran, rökta musslor, räkor och vitlöksyoghurt

Well, till brödet behöver man kanske lite soppa...och denna fisksoppa blev till med saffran och rökta musslor samt en liten mix av kvarvarande rödspetta, pangasiusfile och räkor från frysen.
De rökta musslorna blev ett litet spännande inslag som funkade fint med lite vitlöksyoghurt på toppen....kanske ett lite smalare variant på aioli. Perfekt att doppa minibaguetterna i.

Tillagningstid: 60min för soppan + brödet.

Det här behövs till 6 personer:
3st Gula lökar, skurna i grova båtformar
3st Morötter, skurna i slantr på snedden
12st Små färskpotatisar...(gärna från Norrland, tack för det!)
4msk Olivolja
1pkt Saffran
4msk Tomatpuré
1msk Timjan
2,5dl Vitt vin
1st Citron, saften av
500g Passerade tomater
1st Burk med hela skalade tomater
5dl Vatten
4msk Fiskfond flytande från koncentrat
400g Pangasiusfilé
150g Rödspettafilé
500g Räkor med skal...men skala dem gärna innan du lägger dem i soppan
100g Rökta musslor
4msk Dill, finskuren
Tabasco, några droppar efter smak

Vitlöksyoghurt:
2dl Turkisk yoghurt
2st Vitlöksklyftor, rivna
2msk Extra virgine olive oil
2msk Rödvinvinäger
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med yoghurten: blanda alla ingredienser i en bunke, täck med lock och låt stå och mogna till sig i kylen tills det är dags att servera.
2. Soppan: I en större kastrull fräser du löken och morötterna i oljan. Tillsätt tomatpuren, timjanen och saffranet, fräs runt. Slå över vittvinet och citronsaften, låt putra upp.
3. Tillsätt passerade tomater, hela skalade tomater, fiskfonden och vattnet. Lägg i potatisarna. Låt allt puttra sakta i ca 40min.
4. Nu bör soppan blivit lite mer simmig i konsistensen, tillsätt då all fisk och låt soppan sjuda mycket lite. Fisken blir klar på bara ca 5min. Smaka av och tillsätt, salt, peppar, tabasco och ev. lite mer vin eller citronsaft så att du tycker det smakar perfekt.
5. Rör ner dillen i soppan.
6. Värm några djupa tallrikar till ca 60g, tag ut dem med en handduk och ställ upp dem på ett bord.
7. I varje tallrik portionerar du nu ut räkorna och musslorna, med en hålslev fördelar du ut fisken och grönsakerna från soppan och slutligen med en slev häller du över buljongen.
8. Klicka på en liten klick vitlöksyoghurt på varje portion...och om du lyckas få över lite kryddgrönt kan man alltid dekorera med det...vilket inte jag hade till övers!
9. Njut soppan med de nybakade minibaguetterna till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar