fredag, september 11, 2009

Lammrostbiff med ugnsbakad pumpa och päron serverad med rödvinssky

Lamm och pumpa passar perfekt ihop en fredagkväll i september. Rekommenderar att prova rostbiffen och lågtempertursteka den till 58g, linda in den i folie, och sedan vila i 10min till 62g. Med lågtemp så menar jag ca 125g i ugnstemperatur. Pumpa och päron är lite söta i sig och en något syrlig rödvinssky bryter bra till det. Har du en god fond i frysen eller kanske fuskar lite med flytande fond så fixar du denna rätt på en timme...Det trikiga med denna rätt är att lammet vill ha 125g och pumpan 175g...hur löser man det enkelt!!!

Ingredienser till 4 personer:
ca 700g Lammrostbiff, (då är det säkert 4st små bitar)
3msk Smör
1msk Timjan, mortlad
Rejält med salt & svartpeppar från kvarn

Ugnsbakad pumpa m.m:
1,2kg Pumpa
2st Päron, urkärnade
1/2st Gul squach
100g Haricites vertes
2st Vitlökar, pressade
1tsk Cayennepppar
4msk Olivolja
Salt & svartpeppar från kvarn

Rödvinsky:
2dl Rödvin
3dl Kalvfond
Några kvistar färsk timjan
2msk Maizena utört i lite vätska
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Bryn lammrostbiffen runtom i smöret i en stekpanna och krydda med tomjanen och rejält med salt och svartpeppar. Flytta över rostbiffen till en ugnsplåt och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen. Stek i 125g ugnsvärme till 58g. Linda sedan in rostbiffen i folie och låt vila i ca 10min tills inertemperaturen blir 62g.
2. Grönsakerna: Skala pumpan och tag bort kärnorna, skär pumpan i grövre bitar. Dela squachen på mitten och tag bort kärnorna, skär även den i grova bitar. Vänd runt bitarna med olja och kryddorna på en ugnsplåt. Ställ in dem i ugnen förslagsvis under lammrostbiffen och vrid upp temperaturen i ugnen till 175g när du tar ut lammet. Total tid som behövs är ca 30-40min för att allt skall bli klart. Haricotes verten tar du direkt från frysen (eller om du har färska) och häller lite kokande vatten på och låter dem dra i ca 3-5min, blanda dem sedan med de övriga grönsakerna.
3. Rödvinsky: Om du skall lyckas med denna enkla sås så måste du ha en bra fond som du lagt ner din själ i tidigare...annars kan du behöva jobba lite på själva fonden innan. Men när den är i balans så kokar du bara ihop fonden och rödvinet tills hälften återstår och reder sedan av allt med lite maizena. Låt såsen sedan få ett uppkok och lägg slutligen i lite färska timjankvistar som får stå och dra i ca 10min.
4. Nu är det bara att koordinera ihop allt och servera på varma tallrikar...glömm inte att skiva upp själva rostbiffen.

Själv tycker jag rostbiffen smakar jättegott och mycket mer än själva filen...dessutom så är den både mör men samtitigt med lite tuggmotstånd i...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar