Det luktar just nu ärtosoppa i hela huset blandat med nymålat från ett rum som håller på att få ny färg på väggarna. Kanske fel dag att äta soppan på enligt traditionen men det ösregnar ute nu så soppan värmde gott! Att den dessutom blev vegetarisk känns bara ännu sundare tillsammans med ett grovt knäckebröd som passar perfekt till...Vi klickade i lite grov senap som extra krydda också...Imorgon kväll skall jag nog koka lite gryta på högrev som får puttra och mogna till på onsdag kväll...
500g (6dl) Gula ärtor
ca 2l Vatten
1st Gul lök, skuren i grova bitar
1st Morot, skuren i slantar
1st Grönsaksbuljongtärning eller ca 4msk flytande koncentrerad grönsaksbuljong
2tsk Salt
2msk Timjan
1tsk Mejram
2msk Senap
1st Lagerblad
Såhär kan man göra:
1. Blötlägg ärtorna i vatten, (vatten så det täcker ärtorna), låt det svälla i minst 12timmar. Du kan förvara ärtorna i rumstemperatur.
2. Häll av vattnet och spola av ärtorna.
3. Häll ärtorna i en kastrull och häll på vatten och buljong.
4. Låt koka upp och skumma väl.
5. Sänk värmen så soppan småputtrar.
6. Tillsätt löken och morötterna.
7. Låt soppan koka under ca 1-1,5h, skumma soppan väl under tiden.
8. Smaka av soppan den sista halvtimmens koktid med kryddorna.
9. Smaka av soppan och späd ev. med mer buljong beroende på vilken konsistens du önskar.
Tips: När du skummar soppan för att få bort skalen så använd en ballongvisp och vispa runt lät. Drag upp vispen och ärtskalen sitter fast...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar