onsdag, april 14, 2010

Vardagsfiskgryta med tomat och squach

Ikväll blev det någon form av kylskåp- och frysrensning och det resulterade i denna improviserade fiskgryta. Inget långkok med tunga smaker men perfekt en vardagskväll efter jobbet. Dessutom om du har lite mindre fina bitar eller rester av fisk som ligger i frysens olika fack...Det är alltid gott en en värmande gryta eller soppa...

Ingredienser till 4 personer:
600g Fiskfilé, exempelvis torsk eller sej, skuren i grova bitar
3msk Smör/Rapsolja
2st Gula lökar
2dl Squach skuren i grova bitar, eller ca 10cm av squachen
6st Potatisar, skuren i grova bitar
2st Morötter, skurna i slantar
3dl Krossade tomater
7dl Fiskbuljong, vatten + koncentrerad fiskfond
1st Citron, saften av
3dl Grädde
2st Tomater, skuren i grova bitar
Några oliver med piemento
Havssalt
4msk Dill, klippt
Ev. lite maizena majsmjöl utrört i lite kallt vatten

Såhär kan man göra:
1. I en större gryta, fräs lök, morötter och squach i lite matfett utan att det tar färg.
2. Tillsätt potatisen och häll över de krossade tomaterna, fiskbuljongen, citronsaften och grädden. Koka på medelvärme med locket på glänt i ca 20min eller tills potatisen är kokt.
3. Låt allt koka på medelvärme i ca 15-20 min tills potatisen är kokt.
4. Rev av grytan, vid behov, till en simmigare konsistens.
5. Låt grytan få ett uppkok och vrid därefter ner värmen på lägsta effekt och tillsätt fisken och tomaterna, låt grytan stå och dra i ca 5-10min tills fisken är klar.
6. Smaka av med salt och tillsätt oliverna och dillen i sista stund så det håller sig grönt.
7. Servera med ett gott bröd till och kanske lite smaksatt färskost eller brie...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar