fredag, april 30, 2010

Valborg: Gratinerade Grönländska musslor, Fiskragu & lite Creme Brulé

Firade Valborg med lite god mat, en meny som blev lite improviserad som alltid men det blev tre rätter...Vill du som jag göra allt från grunden så börja med fiskraguns fond, gå sedan på bruléen och avsluta med musslorna...alltså ordningen för att laga det hela...
Var faktiskt på jakt efter helt andra ingredienser men det är inte mycket inspiration man får om man handlar på en Valborg tillsammans med alla andra i stan, bäst att de börjar med trafikljus för folk med överlastade matvagnar...krockrisken kring bla godisdisken var överhängande!!!

Ingredienser till 4pers:
3st Grönländska musslor var, du hittar dem i frysdisken (de i fiskdisken har iallafall varit frysta)
1,5dl Ailoi (2st Äggulor, 2msk Vittvinsvinäger, 2st Vitlöksklyftor, 2dl Rapsolja, Salt & peppar)
4dl Mixad bladsallad, dressad med lite olivolja, citron och havssalt
2dl Tomatsalsa (2st urkärnade hackade tomater, 1st Schalotenlök, 2msk Bladpersilja, 2msk Olivolja 2msk Citronjuice, Ev lite hackad chili och Koriander, havssalt, svartpeppar)

Såhär kan du göra:
1. Lägg ca 1msk ailoi på varje mussla, placera allt på en ugnsfast plåt och gratinera under ugnens grillelement på 200g i ca 4min eller tills musslorna får en gyllene gratinerad färg.
2. Lägg upp salladen på portionstallrikar och musslorna runt, fördela ut lite tomatsala på varje portion. Garnera med lite kryddgrönt.
3. Servera gärna med lite gott bröd och ev lite extra ailoi till.

Den här ragun kan du variera hur mycket som helst och den passar perfekt att servera till många om du är lite flink i fingrarna när du lägger upp allt. Visst kan du använda färdig fond men det blir inte samma resultat...fryst fisk kan du gärna använda men se upp för räkor i lag!

Ingredienser till 4 personer:
Fond/såsbas:
ca 1l Räkskal, skalet från ett kilo räkor
3msk Rapsolja
2msk Tomatpuré
2st Vitlöksklyftor, hackade
1st Gul lök, finhackad
1dl Rottselleri, tärnad
1dl Morot tärnad
1msk Timjan, mortlad
1tsk Fänkålsfrön
1st Lagerblad
3dl Vitt torrt vin
ca 1l Vatten, (så det täcker räkskalen)
Efter silning:
3dl Passerade tomater
1burk Körsbärstomater i tomatjuice
3dl Grädde, våga använda riktigt vispgrädde...:)
1g Saffran
2msk Smör
Ev. lite kvarnsalt
Färsk dill

Garnityr i soppan:
ca 100g Rotselleri, finstrimlad
1st Morot, finstrimlad
400g Torskfilé eller annan fast fisk
1/2kg Räkor, dvs skalade
Grönländska musslor, om du fick några kvar...
12st Jättesmå färskpotatisar, kokta med skal (väl borstade)
Dill
Lite rivet citronskal
Lite aioli från förätten

Såhär kan man göra:
1. I en större kastrull fräser du: olivoljan, löken, vitlöken, fänkålensfröna, moroten, rotsellerin och räkskalen. Detta tar ca 10min.
2. Vänd ner tomatpurén i några minuter och slå därefter på vinet, låt allt koka upp och småputtra tills hälften av vinet ångat bort, slå därefter på vattnet och lägg i lagerbladet.
3. Låt allt sjuda i ca 30min, sila därefter av allt så du får en fin klar fond.
4. Koka nu ihop fonden med 1/3-del, tillsätt därefter de passerade tomaterna, körsbärstomaterna, grädden och saffranet. Nu kokar du ihop allt tills en simmig konsistens vilket tar ca 30min.
4. Nu har du fått till själva basen...nu sänker du värmen och tillsätter fisken, mussorna och de strimlade rotfrukterna. Låt det dra med i ca 10-15min tills fisken är klar.
5. På varma djupa tallrikar lägger du nu upp den kokta varma potatisen, fördelar ut fisken med rotgrönsakerna och slår på den varma såsen.
6. Garnera med räkorna, aioli och lite dill och rivet citronskal.
7. Servera gärna med lite bröd att doppa i såsen...
Även om man blev behagligt mätt så finns det alltid utrymme för en söt avslutning, denna gång lite creme brulée med en kula hallonsorbet. Lite färska bär hade naturligtvis passat bra till...

Ingredienser till 6 personer:
5st Äggulor
1dl Strösocker
3dl Vispgrädde
2dl Mjölk
1st Vaniljstång
+strösocker till knäcken...

Såhär kan man göra:
1. Koka upp grädden, mjölken, sockret och den urskrapade vaniljstången.
2. Vispa upp äggulorna i en bunke.
3. Tag gräddmjölken från värmen och låt den dra i ca 10min, sila bort vaniljskalet.
4. Vispa ner gräddmjölken i äggulorna, häll sedan upp i portionsformar.
5. Ställ dessa på en plåt med vatten till 2/3-av kanten så ett vattenbad bildas.
6. Grädda av i 100g i ca 1.5h.
7. Låt svalna och strö sedan lite socker på varje brulée som du bränner av med en gasolbrännare alt. under ugnens värmeelement.
8. Servera med en liten kula hallonsorbet och kanske lite färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar