lördag, april 03, 2010

Påskafton: Ugnsbakad citronlax med räkor, färskpotatis och sås verte

Här kommer påskaftons meny...riktigt god men samtidigt enkelt på nått sätt!!!

Ingredienser till 4 personer:
600g Färsk lax, gärna mittbiten
4msk Olivolja
2msk Blomsterhonung
1st Citron, skuren i bladtunna skivor
1st Kruka färsk dill
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Sås verte:
1/2st Påse färsk spenat
1/2st Finhackad gul lök
2msk Olivolja
3dl Creme fraiche, 36%
4msk Kapris
4msk Gräslök, finhackad
4msk Dill, finskuren
2msk Citronsaft
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Gott till:
600g Färska räkor med skal
1/2st Påse Färsk spenat + 2msk Olivolja + 2msk Citronsaft + havssalt
Citron, skuren i klyftor
Dillvippor

Såhär kan man göra:
1. Sås verte: Fräs löken i lite olivolja så den mjuknar, tillsätt spenaten som också skall bli mjuk. Lägg därefter över den och alla andra övriga ingredienser i en matberedare. Mixa allt till en härlig grön sås, smaka av med lite salt & peppar på slutet. Låt gärna såsen stå och mogna ett dygn i kylen om möjligt innan serveringen.
2. Borsta potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten. Häll därefter av vattnet och bryn dem i stekpannan, om möjligt i rikligt med smör.
3. Drag bort ev. ben och putsa laxsen. Lägg den med skinnsidan ner i en ugnsfast form och masera in oljan och honungen samt fördela ut citronskivorna.
6. Baka av i ca 40min på 155g ugnstemp.
7. Servera gärna allt på vackra fat.

Vi började faktiskt med några små smorrebrodsliknande snittar istället för att duka upp ett litet påskbord. Kokade ägg och skivade på lite pumpernickel med lite dill. Och på en annan pumpernickel lite kokt färskpotatis med majo, räkor, citron och rödlök, vill man så klicka på lite löjrom...Till det så blev det en kanongod citronsill (recept från senast numret av Lantliv)...
Denna sill är något utöver det traditionella tycker jag...men riktigt god!
Ingredienser till en burk, ca 4-6 personer:
1st Burk inläggningssill, skuren i cm bitar
1/2st Kruka Dill, finskuren
1st Rödlök, skuren i halvmånar
1st lagerblad
Rivet skal av en citron
Citronlag:
1,5dl Ättikssprit, 12%
1,5dl Strösocker
Saft av 2st Citroner

Så här kan man göra:
1. Koka upp citronlagen så sockret löser sig, låt svalna.
2. Skär sillen, löken och dillen och varva tillsammans med krossad lagerblad och citronskal i en glasburk.
3. Häll över den svalnade lagen.
4. Ställ in i kylen i minst 24tim innan du provar den.


Det bev en klassisk citronpaj till dessert, riktigt gott med något sötsyrligt som en avslutning påsmiddagen.

1 kommentar:

  1. det där såg riktigt gott ut! det skulle man inte tacka nej till i första taget! hoppas du har haft en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera