Är det något jag kan rekommendera så är det en stor gjutjärnsgryta som man med gott samvete kan lämna på spisen och låta småputtra utan att man skall ta risken att det bränns fast eller kokar över. Gjutjärnet jämnar ut och bevarar temperaturen på ett exemplariskt sätt...
Den här grytan blev rejält mustig tack vare högreven, vinet och tomaterna i kombinationen med rejält med vitlök och lite timjan....Grytan blir till fast fod dag 2 när du kan värma den som lunch eller frysa in i små matlådor. Egentligen skulle man kunna skippa att servera någon potatis eller liknande till detta, bönorna i sin simmiga sky med lite lantbröd funkar perfekt...
Ingredienser till ca 6 portioner:
1,3kg Högrev, skuren till grytbitar
4msk Smör/Rapsolja
3msk Tomatpuré
2st Gula lökar, skuren i grova bitar
2st Morötter, ca 200g, skuren i cm stora bitar
4-6st Vitlöksklyftor, tunt skivade
200g Rotselleri, skuren i grova bitar
3dl Spanska stora vita bönor
1l Vatten
2dl Rödvin
4msk Balsamicovinäger
500g Passerade tomater
1st Lagerblad
1msk Timjan
Stött potatis:
6-8st Potatisar
2dl Gräddmjölk
50g Smör
Salt & vitpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Bryn högreven in smöret/rapsoljan tills den får en fin gryllenstekt färg.
2. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut.
3. Fräs med löken, vitlöken, morötterna och rotsellerin, krydda med timjan.
4. Häll över vinet och balsamicovinägern, låt det få ett uppkok.
5. Häll över vattnet, kalvfonden och de passerade tomaterna, tillsätt lagerbladet.
6. Låt grytan koka med locket på glänt i ca 1,5-2h på medelvärme till svag, det skall puttra lätt hela tiden.
7. När köttet är mört så tillsätter du de avrunna Spanska vita bönorna och låter allt få ett varsamt uppkok.
8. Koka potatisen så den blir klar samtidigt som grytan, värm på gräddmjölken och stöt sönder potatisen grovt, blanka av med smält smör och krydda med salt & vitpeppar från kvarn.
9. Servera med lite citron och olivoljadressad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar