torsdag, april 01, 2010

Pestoöverbakad torsk med färsk kronärtskocka med dijon- & persiljemajo

Ikväll fick jag ett smäre utbrott av att stå och laga mat mitt i byggdammet i hallen men köket tar sig och jag fick ändå ihop något till Skärtorsdagens middag. Köpte ett storpack torskloins och den investeringen har verkligen varit kanon...en liten räddningsplanka att ta till när ni tröttnat på fyrpack med laxfilér från Norge...Kronärtskockor av mindre modell är lätta att koka i rikligt med saltat vatten, gott att doppa i lite smaksatt majo eller en vinegrette. Torsken får en spännande smak under ett täcke av lite färdigköpt pesto. Vänd runt lite machésallad i olivolja, salt och citronsaft och kvällens utbrott förvandlades till succé...

Ingredienser till 2 personer:
2st Torsbitar, portionsstyckade fileér om ca 125g var.
4msk Pesto
Havssalt

Dijonmajo:
1st Äggula
3-4msk Dijonsenap, (beror på hur markant du vill ha det)
2msk Rödvinsvinäger
2st Vitlöksklyftor, pressade eller än bättre mortlade
2dl Rapsolja, unna dig en svensk sort av bra kvalité...
Havssalt
Svartpeppar från kvarn
Några droppar Tabasco
Några droppar citronsaft
ca 2-3msk Bladpersilja, finhackad

Gott till:
2st Kronärtskockor av mindre sort + rikligt med vatten så det täcker + salt
1st Tomat, skuren i klyftor och ugnsbakad tillsammans med torsken
En näve machésallad blandad med några droppar rapsolja + citronsaft + havssalt
Citronklyftor
Lite surdegsbaguette är gott till

Såhär kan man göra:
1. Börja med att koka upp vattnet till kronärtskockorna och sätt ugnen på 175g.
2. Skölj och ansa kronärtskockorna, låt de sjuda i ca 20min eller tills de blir klara, känn efter med en potatissticka eller en vass kniv. Tag därefter upp dem och kyl dem i isvatten eller under rinnande kallt vatten så färgen bevaras.
3. Under tiden saltar du torken och penslar över lite pesto. Lägg på en ugnsplåt tillsammans med tomatklyftorna och baka av i ca 12-15min eller tills fisken är klar i fast och vit i köttet.
4. Dijonmajo: Konsten i att göra en majo är att du "måste" misslyckas några gånger innan för att göra den perfekt! Hur som helst ett bra tips är att äggulan och oljan jar samma temperatur, använd en stor bunke och en ballongvisp, då kommer du att fixa det!
Vispa ihop äggulan med vinägern och dijonsenapen till en "fluffig" konsistens. Tillsätt sedan oljan droppvis till en fast konsistens erhålls, krydda med alla övriga ingredienser.
5. Blanda ihop lite machésallad med rapsolja, citronsaft och havssalt.
6. Slutligen är det bara att lägga upp allt på en tallrik och njuta lite av att doppa kronärtskocksbladen i dijonmajon...pressa rikligt med citron över, det är gott!

På bilden nedan...lägg gärna upp ett helt fat med lite blad att doppa i nått gott. Glöm inte citronen, havssaltet och lite svartpeppar från kvarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar