lördag, april 17, 2010

Oxfilé med rostad sötpotatis och hemlagad BEA

En klassiker, oxfilé med bea. Hur gott som helst när filén får steka sakta i ugn på max 150g..men gärna lägre temperatur om du hinner vänta. Lite grillad sötpotatis till gör det lite roligt och självklart slår du bea:n själv...Vi firade att vi hade fått upp våran fläkt i köket och drack lite Amarone till...:)

Ingredienser till 4 personer:
1,3kg Oxfilé
3msk Smör
3st Vitlöksklyftor, mortlade
Havssalt & Svartpeppar från kvarn
4st Sötpotatisar + 2tsk Olivolja + 1tsk mortlad timjan + havssalt

Hemlagad BEA:
3st Äggulor
3msk Vittvinsvinäger
1msk Estragon
250g Smör, smält
4msk Hackad persilja

Gott till:
2st Kvisttomater på kvist
Machesallad dressad med lite olivolja och havssalt

Såhär kan man göra:
1. Sätt ugnen på 150g, bind upp oxfilén med bindgarn och bryn filén i smör, pensla på vitlöken och krydda med havssalt och svartpeppar från kvarn. Lägg den brynta oxfilén på ett galler med en ugnsplåt under och stick in en stektermometer i kärnan. Stek till 55-56g i kärnan om du vill ha den rosa, låt vila i 15min innan du skär upp filén, då går den upp ca 3g i temp. Skölj tomaterna och lägg dem bredvid oxfilén så blir de söta i sin smak när de är klara samtidigt som filén...
2. Skrubba sötpotatisen ren och skär i grova klyftor, vänd runt ytorna med lite olivolja, timjan och havssalt. Lägg på en bakplåt och gräda i 175g i ca 45min. (Sätt in dem tillsammans med oxfilén och höj värmen när du tar ut filén för att vila till 200g...så får du färg på potatisen och så går det snabbt...
3. BEA: Koka upp ett kort vattenbad i en kastrull på spisen, placera en rostfi bunke ovanpå.
I bunken lägger du äggulorna, vinägern och estrageonen, vispa ordentligt ovanpå vattenbadet så det blir en fluffig konsistens, du skall kunna vispa en "åtta" genom "fluffet". Samtidigt smälter du smöret i en annan kastrull. Droppa sedan ner det smälta smöret i "fluffet" under ständig vispning tills du får ihop din BEA. Krydda då med salt & vitpeppar från kvarn och rör ner persiljan.
4. Nu är det bara att skiva upp filén och servera med sötpotatisen, tomaten, bea:n och lite fräsch sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar