tisdag, april 20, 2010

Älgfärsbiff med lättstuvade rotsaker, snabb picklad gurka och rårörda lingon

Fick lite älgfärs i frysen i veckan så det blev till att göra några biffar på det...prova att stuva till lite rotgrönsaker till så får du såsen på köpet! Perfekt en vardagkväll, det behöver inte ta längre tid än ca 30min att göra allt om du planerar jobbet lite grann...Ett tips ät att forma viltbiffarna väl så det inte är någon luft i dem, annars är det lätt att de spricker...de är ju ganska magra av sin natur så jag väljer att tillsätta grädde i dem. Då blir de extra saftiga tycker jag!
Och glöm bort det där med att tillsätta lite ströbröd eller annan utfyllnad, det ör ju viltköttet du är ute efter, inte gårdagens bröd!

Ingredienser till 4 personer:
600g Älgfärs
1st Gul lök, milt stekt i lite smör i panna
1st Ekologiskt ägg
1msk Maizena
1dl Vispgrädde
1tsk Timjan, mortlad
Salt & svartpeppar från kvarn

Stuvade rotsaker:
5st Potatisar, grovt skurna, gärna en fast sort
2st Morötter, grovt skurna
1st Palsternacka, grovt skurna
2dl Gräddmjölk
2msk Kalvfond
1msk Maizena utrört i lite vatten
4msk Smör
Salt & vitpeppar från kvarn

Gott till:
Rörörda lingon, se tidigare recept
Snabbpicklad gurka: 1/3.del av en gurka skuren i stavar, 3msk Ättika + 3msk socker + 3msk Vatten + lite salt, ihopblandat, låt gurkan dra i lagen medan maten tillagas.

Såhär kan man göra:
1. Börja med att pickla gurkan.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka de grovt skurna rötsakerna i ca 20min eller tills de blir mjuka. Häll av vattnet och tillsätt gräddmjölken och maizenan, låt koka upp och smaka av med salt & vitpeppar.
3. Och under tiden som rotgrönsakerna kokar så fräser du på lite hackad lök som du blandar med alla övriga ingredienser till älgfärsbiffarna. Forma sedan biffar och bryn i en panna med smör, efterstek sedan i ugnen i ca 15min på 150g eller tills biffarna är klara.
4. Nu är det bara att servera...kanske har du gjort lite rårörda lingon redan dagen innan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar