Ingredienser till 4-6personer:
1,5kg lammstek
2msk Rosmarin
6st Vitlöksklyftor
1msk Havssalt
1st Citron, raspat skal
2msk Olivolja
2msk Smör, osaltat
Salt & svartpeppar från kvarn
Lök med Chevrecreme:
4st Bananschalottenlökar + 4msk Olivolja + havssalt
100g Chevreost utan kanter
4msk Creme fraiche
1msk Olivolja
1msk Pesto + 1msk Olivolja
Tomatiserade haricotes vertes:
100g Haricotes vertes
1/2st Gul lök, finhackad
1st Vitlöksklyfta, finhackad
1st Röd paprika, grovhackad
1dl Rödvin
1msk Balsamicovinäger
2dl Passerade tomater
2st Skålade och ukärnade tomater, grovhackade
1msk Bladpersilja
Havssalt
Såhär kan man göra:
1. Mortla rosmarinen, vitlöksklyftorna, saltet, citronskalet fint, tillsätt olivoljan och masera in i steken. Bind sedan upp lammsteken med bindgarn och bryn den i en gjutjärnspanna runt om, krydda med salt & svartpeppar från kvarn.
2. Lägg steken i en ugnsfast form och stek i ca 140-150g ugnstemperatur till steken blir ca 55-60g, tag ut den och låt steken vila i ca 15min så går den upp 3-5g till...personligen tycker jag 60g är bra, då blir steken rosa men inte blodig. Steken tar ca 1,5h-2h i ugnen.
3. Bananschalottenlökar: Skala och dela lökarna och pensla med olivolja och havssalt, baka av tillsammans med lammsteken den sista timmen i ugnen.
4. Chevrecreme: Mixa alla ingredienserna och låt cremen vila i kylen tills det är dags att äta. Tänk på att du skalar bort den vita kanten på osten.
5. Tomatiserade haricotes vertes: I en kastrull, fräs vitlöken, löken och paprikan i olivolja. Tillsätt rödvinet och låt reducera ca med hälften, slå över de passerade tomaterna och låt småputtra till simmig konsistens. Krydda med balsamicovinäger, havssalt och bladpersilja. Vänd ner haricotes verten så de blir krispigt varma.
6. Skiva upp steken och servera med den tomatiserade haricotes verten och bananschalottlöken med chevrecreme, droppa lite pesto ovanpå och kanske några korn havssalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar