tisdag, april 13, 2010

Lammstek, ugnsbakad bananschalottenlök med chevrecreme och tomatiserade haricotes vertes

Den här lammsteken gjorde vi i påsk och det blev som det blev lite improviserat när vi sprang på riktigt fina bananschalottenlökar i affären. Men det var gott med lite ugnsbakad mjuk och söt lök i kombination med den kryddiga chevrecremen. Vi hoppade potatisen och ersatte den med lite tomatiserade haricotes vertes så fick man lite sås på köpet...Egentligen hamnade inte lammsteken i fokus alls när jag tänker efter...du skulle kunna servera tillbehören till lite kycklinfile eller grillad biff om du tycker bättre om det...men lamm hör ju påsken till!

Ingredienser till 4-6personer:
1,5kg lammstek
2msk Rosmarin
6st Vitlöksklyftor
1msk Havssalt
1st Citron, raspat skal
2msk Olivolja
2msk Smör, osaltat
Salt & svartpeppar från kvarn

Lök med Chevrecreme:
4st Bananschalottenlökar + 4msk Olivolja + havssalt
100g Chevreost utan kanter
4msk Creme fraiche
1msk Olivolja
1msk Pesto + 1msk Olivolja

Tomatiserade haricotes vertes:
100g Haricotes vertes
1/2st Gul lök, finhackad
1st Vitlöksklyfta, finhackad
1st Röd paprika, grovhackad
1dl Rödvin
1msk Balsamicovinäger
2dl Passerade tomater
2st Skålade och ukärnade tomater, grovhackade
1msk Bladpersilja
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Mortla rosmarinen, vitlöksklyftorna, saltet, citronskalet fint, tillsätt olivoljan och masera in i steken. Bind sedan upp lammsteken med bindgarn och bryn den i en gjutjärnspanna runt om, krydda med salt & svartpeppar från kvarn.
2. Lägg steken i en ugnsfast form och stek i ca 140-150g ugnstemperatur till steken blir ca 55-60g, tag ut den och låt steken vila i ca 15min så går den upp 3-5g till...personligen tycker jag 60g är bra, då blir steken rosa men inte blodig. Steken tar ca 1,5h-2h i ugnen.
3. Bananschalottenlökar: Skala och dela lökarna och pensla med olivolja och havssalt, baka av tillsammans med lammsteken den sista timmen i ugnen.
4. Chevrecreme: Mixa alla ingredienserna och låt cremen vila i kylen tills det är dags att äta. Tänk på att du skalar bort den vita kanten på osten.
5. Tomatiserade haricotes vertes: I en kastrull, fräs vitlöken, löken och paprikan i olivolja. Tillsätt rödvinet och låt reducera ca med hälften, slå över de passerade tomaterna och låt småputtra till simmig konsistens. Krydda med balsamicovinäger, havssalt och bladpersilja. Vänd ner haricotes verten så de blir krispigt varma.
6. Skiva upp steken och servera med den tomatiserade haricotes verten och bananschalottlöken med chevrecreme, droppa lite pesto ovanpå och kanske några korn havssalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar