måndag, december 07, 2009

Saffranrisotto med bräckt gravad lax och gurksallad i champagnevinegrette

Det skulle bli bräckt lax och dillstuvad potatis men vi hade ingen potatis hemma visade det sig så den blev en len saffransrisotto istället...och tur var kanske det för gott och lite spännande blev det också...saffranet fanns ju över sen helgens lussebak! När man bräcker gravad lax så tar man ju bort vattnet så laxen känns på en gång saltare vilket funkar fint mot den lena risotton och den fräscha friska gurksalladen. Gravlax i bit är perfekt att lägga på grillen under sommren för övrigt...fast i köttet och salt som man vill ha i värmen...

Ingredienser till 2 personer:
150g Gravad lax
2msk Dill, finskuren
2msk Smör, osaltat
Svartpeppar från kvarn
Några citronklyftor

Risotto:
2msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, finhackad
2dl Rundkornigt ris, (Avorio)
ca 6dl Fisk och skaldjursbuljong
1st Gul lök, inhackad
3st Knivsuddar saffran, ca 0,2g
1st Knivsudd cayennepeppar
4msk Parmesanost...eller mer...
Sockerärtor, ca 1dl, lätt förvälda
Havssalt och svartpeppar från kvarn

Gurksallad:
10cm Gurka
2msk Olivolja
2msk Champagnevinäger
Havssalt och svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Risotton: Fräs vitlöken och löken i oljan så det mjukgörs. Tillsätt riset och saffranet och låt det svettas med en stund.
2. Koka upp buljongen i en separat kastrull.
3. Tillsätt ca 1dl i taget av buljongen till riset. Låt det koka in och späd succesivt tills riset mjuknar och blir krämigt.
4. Krydda risotton med cayennepeppar, salt och peppar. Vänd ner den rivna parmesanosten och sockerärtorna.
5. Gurksalladen: Under tiden som risotton kokar så strimla gurkan tunt och vänd runt lite olivolja, champagnevinäger, havsalt och svartpeppar.
6. Laxen: Smält smöret i en stekpanna och torka sedan ur fettet så att pannan är varm men smord. Lägg i den tunna skivade laxen och låt den bara bräckas under några sekunder per sida.
Strö över lite dill och pressa över lite citron.
7. Servera risotton med den bräckta laxen, gurksallad och lite citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar