Ingredienser till 2 personer:
150g Gravad lax
2msk Dill, finskuren
2msk Smör, osaltat
Svartpeppar från kvarn
Några citronklyftor
Risotto:
2msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, finhackad
2dl Rundkornigt ris, (Avorio)
ca 6dl Fisk och skaldjursbuljong
1st Gul lök, inhackad
3st Knivsuddar saffran, ca 0,2g
1st Knivsudd cayennepeppar
4msk Parmesanost...eller mer...
Sockerärtor, ca 1dl, lätt förvälda
Havssalt och svartpeppar från kvarn
Gurksallad:
10cm Gurka
2msk Olivolja
2msk Champagnevinäger
Havssalt och svartpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Risotton: Fräs vitlöken och löken i oljan så det mjukgörs. Tillsätt riset och saffranet och låt det svettas med en stund.
2. Koka upp buljongen i en separat kastrull.
3. Tillsätt ca 1dl i taget av buljongen till riset. Låt det koka in och späd succesivt tills riset mjuknar och blir krämigt.
4. Krydda risotton med cayennepeppar, salt och peppar. Vänd ner den rivna parmesanosten och sockerärtorna.
5. Gurksalladen: Under tiden som risotton kokar så strimla gurkan tunt och vänd runt lite olivolja, champagnevinäger, havsalt och svartpeppar.
6. Laxen: Smält smöret i en stekpanna och torka sedan ur fettet så att pannan är varm men smord. Lägg i den tunna skivade laxen och låt den bara bräckas under några sekunder per sida.
Strö över lite dill och pressa över lite citron.
7. Servera risotton med den bräckta laxen, gurksallad och lite citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar