onsdag, december 23, 2009

Torekovsströmming, Solbackenströmming och Skärgårdsströmming

Såhär dagen före julafton delar jag med mig av tre recept på gravad strömming
Nu kanske det blir för tight med tid till julafton för att prova på recepten men gravad strömming kan man äta närsomhelst...varför inte till Söndagsfrukost eller som en ftrevlig förätt innan fredagsbiffen! Strömmingen känns ofta lite fräschare än sillen som oftast är lite fetare. Och då kan man ju kosta på sig med några mer kaloristinna inläggningar...men jäkligt goda! Och på Julafton hamnar sillarna i lite snyggare skålar om någon undrar...!

God Jul...:)

Dag 1:
Gravning:
1,2kg Strömming
5dl Vatten
1 och1/4dl Ättika
1msk Salt, "OBS! vanligt salt"

Såhär kan man göra:
1. Rensa strömmingen från ben och skinn til filéer.
2. Blanda ihop vatten, ättika och salt.
3. Lägg strömmingsfiléerna i lagen, se till så de ligger lyftigt så lagen kan gå in överallt.
4. Ställ i kylen i minst 12h och rör ibland runt så alla filéer blir klara.
5. Låt strömmingen rinna av väl innan de blandas med rörorna.
OBS! Var noga med hygienen och använd gärna pålasthandskar eller liknande. Du ser att strömmingen är gravad när den är vit rakt egenom köttet.

Dag 2:
Torekorvsströmming:
½dl Svensk söt senap
½dl Skånsk stark senap
2msk Vittvinsvinäger
1msk Rödvinsvinäger
3msk Strösocker, (byt ev. ut 1½msk mot flytande honung, blir lite rundare i smaken)
½dl Dill, finskuren
2dl Rapsolja
Salt och vitpeppar från kvarn
1dl Majonnäs
1/3-del av den avrunna strömmingen

Såhär kan man göra:
1. I en matbredare eller i en skål under frenetisk vispning....
2. Blanda senapen, vinägern, sokret och dillen.
3. Tillsätt rapsolja droppvis till en emulsion bildas.
4. Smaka av med salt & peppar.
5. Tag undan hälften av "gravlaxsåsen" till den gravade laxen...en liten bonus!
6. Blanda andra hälften av gravlaxsåsen med majonnäsen.
7. Vänd ner 1/3-del av strömmingen, ställ in i kylen och låt gärna inläggningen dra till sig till
dag 3...ät och njut!

Solbackenströmming:
1st Kruka färsk basilika
2st Vitlöksklyftor
4msk Olivolja
1dl Majonnäs
2dl Turkisk yoghurt
Salt & vitpeppar från kvarn
1/3-del av den avrunna strömmingen

Såhär kan man göra:
1. Skölj basilikan och plocka bladen av plantan.
2. Mixa bladen med olivoljan och vitlöken till en grön och nästan slät sås.
3. Blanda ihop majonnäsen och den Turkiska yoghurten. Vänd ner basilikaoljan försiktigt.
4. Smaka av med salt & peppar från kvarn.
5. Vän ner strömmingen och ställ kallt...gärna till dag 3.


Skärgårsströmming:
1dl Majonnäs
2dl Turkisk yoghurt
3msk Gräslök, finskuren
2msk Dill, finskuren
½dl Sillrom och loddarom
Salt & vitpeppar från kvarn
1/3-del av den arunna strömmingen

Såhär kan man göra:
1. Blanda ihop majonnäsen och den Turkiska yoghurteb.
2. Vänd ner dillen, gräslöken och rommen.
3. Smaka av med salt & vitpeppar från kvarn.
4. Vänd ner strömmingen och låt stå kallt, gärna till dag 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar