lördag, december 26, 2009

Halländsk långkål

På Julafton så blir det väldigt mycket från havet på bordet så julskinkan kommer nästan lite i skymundan. Halländsk långkål är en klassisk rätt om har hängt med sen jag kan minnas på julbordet och vi har börjat att göra den någon dag efter julafton för att den skall få ta lite större plats...eftersom det är så gott! På bilden ovan ser man grönkålen och vitkålen sjuda i skinkspad. Något som hör till traditionen är att skölja grönkålen i tre sköljningar eftersom den ofta har rätt så mycket grus på sig...
På den här bilden har kålen fått koka ihop med kaffegrädde till en lätt simmig "sås" som medför att kålen gifter sig med varandra!
Och såhär ser det ut när allt är klart serverad med lite skinka, senap och höstens hemlagada äppelmos...

Ingredienser till cirka 8 portioner.
1kg Grönkål, orensad på stock
1kg Vitkål
5l Skinkspad
6st Vitpepparkorn
6st Nejikor
5st Lagerblad
1st Morot
1st Gul lök
50g Ister (funkar inte med något annat...tycker jag!)
3dl Kaffegrädde
Salt- & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Ansa grönkålen från rotstocken, lägg te.x. de rensade bladen från grönkålen i ena diskhon. Fyll upp med kallvatten och "massera" grönkålen så gruset faller till botten. Lyft över det till andra diskhon och upprepa detta cirka tre gånger eller tills gruset är borta.
2. En en mycket stor kastrull, minst 10l, koka upp ca 5l skinkspad, (sparat från när du kokade skinkan eller färdigköpt), tillsätt moroten och den hela löken, (som du sedan lyfter ut när allt är färdigkökt), och vitpeppar, nejlikor och lagerblad, låt koka upp.
3. Tillsätt grönkålen och vitkålen och låt allt sjuda i cirka 30-40min tills kålen är mjuk men ändå fast i konsistensen.
4. Häll av spadet...som nu är utmärkt att spara till någon soppa...
5. I en gjutjärnspanna smälter du istret, tillsätt kålen, bryn den lite gyllene.
6. Häll över kaffegrädden och låt den koka in så den gifter sig med kålen, smaka av allt med salt & vitpeppar från kvarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar