Firade nyårsafton i i glada vänners sällskap och naturligtvis med lite gott krubb...i år blev det en sex rätters som man enkelt fixar till på nyår utan större ansträngning om man förbreder dagen innan...det är liksom nyckeln till allt! Skriver inte ut några recept här men vill någon ha det så kommentera till...
Champagne skall man börja dagen med och vi gjorde det med lite goda munsbitar, på bilden ovan, är det små pesto och soltorkade tomat snurror gjorda på smördeg, fylld och ihoprullad som en rulltårta. Toppen är penslad med lite ägg och strödd med lite krossad mandel och havssalt...Blir en salt godbit...
...som kompletteras med en hetare färskostboll med chili rullad i gräslök. Dessutom ett rökigt "segel" av Parmaskinka, dvs ett ugnstorkat och pressat chips. Det blev en rosa champagne med den klassiska Pinot Noir druvan till detta.
Som förätt så blev det en klassiskt Vichyoisse (potatissoppa) med äppelcider, vittryffelmarinerade räkor och äppelbrunoise som dragit till sig i pepprig och gräsig olivolja med dill och havssalt. Jag tyckte det var en cool rätt där smakerna verkligen kompletterade varandra, en riktigt spännande rätt faktiskt. Till en början len i smaken, syrlighet från äppelcidern och tryffelexpolsoinen i räkorna...allt avrundat med svalkande äpplen i olivolja.
...som kompletteras med en hetare färskostboll med chili rullad i gräslök. Dessutom ett rökigt "segel" av Parmaskinka, dvs ett ugnstorkat och pressat chips. Det blev en rosa champagne med den klassiska Pinot Noir druvan till detta.
Som förätt så blev det en klassiskt Vichyoisse (potatissoppa) med äppelcider, vittryffelmarinerade räkor och äppelbrunoise som dragit till sig i pepprig och gräsig olivolja med dill och havssalt. Jag tyckte det var en cool rätt där smakerna verkligen kompletterade varandra, en riktigt spännande rätt faktiskt. Till en början len i smaken, syrlighet från äppelcidern och tryffelexpolsoinen i räkorna...allt avrundat med svalkande äpplen i olivolja.
Till detta en trevlig Riesling från Alsace.
Så var det dags för mellanrätten som blev Ceasargraatinerade havskräftor med lite vitlökskryftonger och romansallad och squach slugngad i lite vittvins basic vinegrette. Härlig Sardellsmak på kräftorna...dessutom fick jag själv vinstlotten med en fullmatad romfylld hona...och nej, alla vet att jag inte sererade mig själv :)
Så var det dags för mellanrätten som blev Ceasargraatinerade havskräftor med lite vitlökskryftonger och romansallad och squach slugngad i lite vittvins basic vinegrette. Härlig Sardellsmak på kräftorna...dessutom fick jag själv vinstlotten med en fullmatad romfylld hona...och nej, alla vet att jag inte sererade mig själv :)
Till detta en Riesling från Barossa i Australien...misstag att den var lite lättare än den tidigare men passade bra till kräftorna...
Fortsättning i nästa inlägg....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar