Ingredienser till 2 personer, (12 personer):
ca 1,3kg Högrev i bit
4msk Smör, osaltat
Salt & svartpeppar från kvarn
3st Sötpotatisar
2st Kvistar med cocktailtomater
4msk BBQ sås
Chiliailoi: (det blir mycket mer än du behöver men unna dig lite dag 2 och 3 också...men det är alltid enklare att göra på 2 eller fler äggulor än 1 tycker jag)
2st Äggulor
2,5dl Rapsolja
2msk Harissa
2st Vitlöksklyftor, pressade
1msk Citronsaft
1,5msk Rödvinsvinäger
1st Knivsudd Chilipeppar
Såhär kan man göra:
Dag 1:
1. Bind upp högreven med bindgarn, bryn den i smöret i en stekpanna och krydda med salt och svartpeppar. Lägg den i en ugnsfast form och tillaga på 125g ugnsvärme tills den blir 58-60g i kärntemperatur, vilket lär ta ca 2h. (Beror på tjockleken på högreven). Tag ut högreven och kyl den över natten.
2. Ailoi: den vinner alltid på att stå och mogna över natten så gör gärna den dagen före. Och du tillagar den precis som en vanlig majo! Temperera äggulan och oljan så går det lättare...i en bunke vispar du ihop äggulor, vinäger och citronsaft. Tillsätt oljan sakta och droppvis i början och vispa ordentligt. När all olja är inarbetad så smakar du av med lite vitlök, cayennepeppar, harissa och havssalt. Har du lite kryddgrönt hemma så kan du alltid smaka av med lite extra bladgrönt...
Dag 2:
2. Skala sötpotatisen men lämna gärna lite av skalet kvar beroende på tjocklek.
Skär i klyftor och ugnsbaka i ca 25-30min tillsammans med de skölja tomatkvistarna.
3. Värm en grillpanna, skär högreven i ordentliga skivor, ca 1-1,5cm tjocka. Grilla snabbt så de skivorna får grillyta och blir varma, krydda med salt & peppar. Pensla på lite BBQ sås.
4. Servera högreven med sötpotatisen, ugnsbakade tomater och chiliailoi. Lite gott bröd till är alltid rätt....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar