torsdag, december 10, 2009

Lax med slungad fänkål och apelsinsås

Det blir liksom nästan lite julinspirerad mat av bara farten! Fänkål+apelsin+dill+lax är en härlig smakkombination. Idag blev det en varmrätt men det skulle likväl kunna vara ingredienserna till en förrätt med gravad lax med apelsin och fänkålssallad. Valde att fräsa på fänkålen och koka ihop såsen separat för att sedan lägga allt i en ugnsform med laxen. Då hinner man diska undan allt tills fisken är klar i ugnen...Rätten är smakrik men mild för magen...och visst andas den lite 70-tal, retro är ju lite inne...

Ingredienser till 2 personer:
240g laxfilé...eller lite mer om man är hungrig eller vill ha en matlåda...
1st Gul lök, strimlad
1st Fänkål, färsk, strimlad med rotstocken borttagen
4dl Fiskfond
2dl Grädde
1dl Apelsinjos
3msk Citronsaft
3msk Maizena majsmjöl utrört i lite vatten
2msk +2msk Smör, osaltat
6st Potatisar
Färsk dill
Havssalt
Vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med att koka potatisen, när den är klar så ånga av den och pressa den när det är dags att servera.
2. Såsen: Koka upp fiskfonden och tillsätt grädden, apelsinjosen och citronsaften. Låt det reducera ner till 2/3-delar. Red av med maizena till en simmig konsistens. Smaka av med havssalt & lite vitpeppar. Prova dig gärna fram med lite mer apelsin och eller citronjos beroende på hur du vill att det ska smaka...
3. Grönsakerna: Fräs löken och fänkålen i lite smör, smaka av med lite havssalt. Smörj en ugnsfast form och häll över grönsakerna i den.
4. Stycka laxen i fyra skinnfria bitar, lägg dem ovanpå grönsakerna, häll såsen över. Sätt in i mitten på ugnen, 175g, i ca 10-14min eller tills laxen är klar.
5. Lägg upp på 60g varma tallrikar och servera med den pressade potatisen och rejält med dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar