måndag, december 14, 2009

Kryddig köttfärssoppa med rotgrönsaker och spiskummin

I helgen blev det faktiskt lite krogen för hela slanten med ett besök på Jimmys Steakhouse i Stockholm. De lyckades riktigt bra med 300g Entrecoten och den traditionella majskolven och colwslawen. Så idag blev det en billigare hemlagad och kryddig köttfärssoppa med rotgrönsaker. Den här soppan blir troligen ännu bättre imorgon då den får stå till sig lite.
Soppa har blivit riktigt inne hemma hos oss just nu...det värmer gott i vintermörkret!

Ingredienser till 6-8personer:
800g Nötfärs
4msk Rapsolja
ca 2l Köttbuljong, (vatten och flytande kalvfond)
4st Gula lökar, strimlad
4st Morötter, strimlad
200g Vitkål, strimlad
4st Vitlöksklyftor
5msk tomatpuré
2msk Harissa
ca 3dl Krossade tomater med chili
1msk Timjan
1msk Spiskummin
1/2tsk Chilipeppar
1/2tsk Cayennepeppar
Havssalt
Svartpeppar

Vitlöksyoghurt:
3dl Mezeyoghurt
3-4st Vitlöksklyftor
1msk Rödvinsvinäger
1msk Olivolja
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Stek nötfärsen i olivoljan, tillsätt pressad vitlök, tomatpurén och harissan, låt fräsa med.
2. Fräs och mjukgör morötterna, vitkålen och löken tillsammans med timjanen i en stor kastrull på ca 5 l.
3. När grösakerna och köttfärsen är klara så lyfter du över köttfärsen i kastrullen med grönsakerna.
4. Tillsätt de krossade tomaterna och kalvfonden. Låt sjuda upp.
5. Krydda med spiskummin, chili- och cayennepeppar, havssalt och svartpeppar. Du kan självklart krydda mer eller minre beroende på hur het du vill göra soppan. Det blir smakrikare med spiskumminen och hetare med chilin....
5. Blanda ihop 3dl Mezeyoghurt med ca 3-4 pressade vitlöksklyftor, 1msk rödvinsvinäger, 1msk Olivolja och lite havssalt.
6. Servera soppan i 60g varma tallrikar med en klick vitlöksyoghurt. Lite gott rågbröd är alltid gott till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar