Ingredienser till ca 6-8 personer:
800g Nötytterlår, skuren i 2x2cm tärningar
4msk Smör/rapsolja
3dl Rödvin
1dl Lättglögg
3msk Apelsinglögg
5dl Kalvbuljong
5dl Passerade tomater
3dl Krossade tomater
300g Inlagda marinerade grönsaker, (soltorkade, kronärtskocka, oliver)
200g Rotselleri, skuren i cm stora tärningar
300g Cannellinibönor, färdigkokta
1dl Russin
1st Röd lök, skuren i cm stora tärningar
1msk Paprikapulver
1msk Salvia, mortlad
1msk Timjan, mortlad
3st Lagerblad
Havssalt & svartpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Bryn nötköttstärningarna i smör/rapsolja så köttet får en fin färg runt om.
2. Lägg över köttet i en större kastrull, ca 5l.
3. Häll över vinet och all glögg på köttet och låt koka upp, därefter småsjuda.
4. Bryn löken och rotsellerin lätt i stekpannan, tillsätt till kastrullen med köttet.
5. När vinet har reducerat till 2/3-delar, tillsätt kalvbuljong, passerade tomater och krossade tomater, låt sjuda i ca 80min tills köttet är mört. Krydda även med lagerbladet, timjan, salvia och paprika.
7. Kontrollera att köttet är färdigkokt, om inte låt sjuda lite till...
8. När köttet är klart tillsätt de grillade grönsakerna, russin och bönorna, låt det bli varmt.
9. Smaka av julgrytan med lite havssalt och svartpeppar samt ev. lite mer apelsinglögg...
10. Servera med lite sallad och ett gott bröd att doppa i såsen.
Tips: Grytan vinner på att stå och mogna i kylen över natten...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar