torsdag, december 24, 2009

Rökt laxrulle med sikrom

Fixade till en liten laxrulle med sikrom på sjävaste julafton...den här lilla goda rätten är lika enkel att göra som en vanlig rulltårta till kaffet...men den här passar bättre med ett glas champagne...eller kanske en liten en till....nu skall jag vänta på att tomten kommer!

Ingredienser till en rulle
400g Rökt lax, skivad
2,5dl Turkisk yoghurt
100g Sikrom
3msk Citronsaft
3st Gelantinblad + vatten
3msk Dill, finskuren
Havssalt
Finmald svartpeppar från kvarn
Plastfilm

Såhär kan man göra:
1. Lägg gelantinbladen i blöt i vatten.
2. Pressa ca 3msk citronsaft, häll i en kastrull.
3. Riv av en större bit plastfilm så den går ut ca 10cm från laxfilernas längd och lägg på ett plant underlag, ex. diskbänken.
4. Lägg ut laxskivorna ovanpå plastfilmen omlott så att en lager bildas.
5. Blanda ihop yoghurten med sikrommen (spar lite till garnering), dillen och salt, peppar.
6. Lyft ur gelantinbladen ur vattnet och krama ur det, lägg i kastrullen med citronsaft. Låt gelantinet smälta ner...och svalna något.
7. Vänd ner gelantinet i yoghurtblandningen.
8. Bred ut yoghurtblandningen över laxlagret men lämna ca 3cm i kanterna.
9. Rulla ihop rullen som en rulltårta, vrid plasten som är i ändarna åt varsitt motsatt håll hårt så att rullen pressas ihop och blir större.
10. Ställ in i kylen i ca 3tim, vid servering kan man med fördel frysa rullen ca 30min innan man skär upp den så sjunker varje bit inte ihop av trycket från kniven.
11. Garnerna med lite sikrom, dill och citron.

1 kommentar:

  1. mmmmmmmm ser ju jättegott ut! Den vill jag också prova på.

    SvaraRadera