lördag, december 05, 2009

3 sorters saffransbröd, stora bullbaket!

Anna ställde till med stora julbaket i fredags och det blev rejält med goda saffransbullar så något fikabröd rådde det inte brist på i helgen. Favoriten blev julkransen med syltade apelsiner i...riktigt gott! Jäste brödet lite längre än normalt och det resulterade i mycket luftiga bröd...
Vi håller på och renoverar på bottenvåningen som bekant och vi upptäckte att byggdammet låg som en fin hinna i köket i helgen!!! Men vill man ha fint får man ha lite tålamod....några år till....!!!

Ingredienser till ca 35st saffransbullar: (På bilden är det dubbla satser)
50g Jäst
100g Smör, osaltat
5dl Standardmjölk, 3%
250g Mager Kesella kvarg
1,5g Saffran
1,5dl Socker
0,5tsk Salt
ca 17dl Vetemjöl
1st, Ekologiskt ägg
Russin
Pärlsocker

Såhär kan man göra:
1. Smula jästen i en degbunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm fingervarmt, 37g.
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig, tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölken.
3. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt degen jästa övertäck i ca 50min.
4. Baka ut till lussekatter (eller bullar, julkransar...) garnera med russin och lår dem jäsa övertäckta i ca 60min.
5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn ca 225g, ca 8min. (Kransar 175g ca 30-40min beroende på storleken på kransen)

Tips:
Det är gott att göra bullar eller julkransar med fyllning, tag alltid mer fyllning än du tror att det går åt...för det är ju så gott!
Fyllning 1: Smör, socker, riven mandelmassa, syltade apelsinskal, russin.
Fyllnung 2: Smör, vaniljsocker, kanel, vit chocklad...rejält med choklad dubbelt så mycket som du tror, ca 200g till en sats.

Ytterligare ett bra tips är att röra ut saffranet i lite socker...då kommer smaken fram mer...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar