fredag, december 11, 2009

Rödbets- och tomatsoppa, dillcremé och marinerade tomattärningar

Rödbetsoppa på en fredagkväll kanske inte låter så upphetsande! Men...
Det här är inte en rysk variant utan snarare en cross over rysk, svensk, medelhav kombination. Den är inte lika söt som originalet är utan mycket mera fräsch med syran från tomaterna och kryddigheten från dillcremén. Lite tomattäringar friskar dessutom upp det hela...servera gärna med lite gott surdegsbröd och en makalös god färskost som du snabbt gör själv med lite neutral färskost + vitlök + persilja + olivolja + havssalt...Soppan är dessutom enkel att laga och blir klar på under halvtimmen. Ett tips är att använda plasthandskar när du jobbar med rödbetorna.

Ingredienser till 4-6pers:
400g, ca 10st Små rödbetor
1st Gul lök
3msk Olivolja
300g Krossade tomater..av bättre kvalité
8dl Kycklingbuljong
1msk Balsamvinäger
Havssalt och vitpeppar från kvarn
Färsk dill att garnera med

Dillcremé:
1/2dl Klippt dill
3msk Olivolja
1,5dl Meze yoghurt
Havssalt

Marinerade tomattärningar:
1st Tomat, köttet av
1tsk Dillolja
Havssalt
Svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja lite baklänges...
Dillcremé: Mixa den klippta dillen med olivoljan i en hög bunke så att oljan blir så grön som möjligt. Blanda med yoghurten och smaka av med lite havssalt. Tag undan 1msk dillolja till tomaterna.
2. Marinerade tomater: Dela tomaten på mitten och gröp ut tomatköttet, skär tomatköttet i mindre tärningar. Blanda med dilloljan och smaka av med havsalt och svartpeppar från kvarn.
3. Rödbetssoppa: Skala rödbetorna och löken, riv dem på ett rivjärn. Slunga mjuka i lite olivolja i en vidbottnad kastull. Tillsätt kycklingbuljongen och de krossade tomaterna, låt sjuda upp i ca 15min och eller tills rödbetorna är mjuka. Smaka av med lite balsamvinäger, havssalt och vitpeppar. Låt soppan "vila" svagt, svagt sjudande i ytterligare en kvart så den "mognar".
4. Under tiden soppan blir klar så värm gärna tallrikarna till 60g i ugnen.
5. Servera soppan med en klick dillcremé och lite marinerade tomattärningar, garnera med ytterligare färsk dill och vrid gärna något varv med pepparkvarnen över soppan....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar