onsdag, december 02, 2009

Fiskragu med curry, äpple, blomkål och kokosmjök med vitlöksbröd

Det började med ett blomkålshuvud och slutade med en asiatiskt inspirerad fiskragu. Ibland vet man inte vad slutresultatet blir men det är det som ofta är det roliga. Prova själv och bestäm styrkan själv beroende på vilken curry du använder samt om du vill tillsätta lite harissa (med vitlök) eller lite sambal. I den här rätten tycker jag blomkålen ersätter riset eller liknande och därför väljer jag att göra några enkla vitlöksbröd....dessutom blir det lite festligare. Om jag hade haft färsk koriander hemma hade jag självklart använt det...

Ingredienser till 2-3 personer:
250g Fiskfile av fast sort, tex torsk, sej, kolja, hajmal eller liknande skuren i bitar,
2msk Sör, osaltat
1st Gul lök, finhackad
1,5msk Curry, gärna stark
1st Äpple, skuret i fina cm stora tärningar
1st Blomkålshuvud, mindre modell, plockad i mindre buketter
4dl Kokosmjölk
2msk Fiskbuljong, koncentrerad flytande
1tsk Harissa eller Sambal Oelek
4msk Sweet Chili sås
1dl Sockerärtor
1/2tsk Koriander (torkad) eller en liten bunt finskuren färsk
ca 2msk Maizenamjöl utrört i lite vatten
4st Brödskivor av baguettetyp
4msk Vitlökssmör
Havsalt

Såhär kan man göra:
1. Smält smöret i en vid kastrull. Tillsätt löken och äpplet, låt det fräsa någon minut på svag värme så det mjuknar, tillsätt sedan curryn och fräs med ett tag så att smakerna frigörs.
2. Fräs sedan med blomkålsbuketterna så de tar lite färg, häll över kokosmjölken.
3. Låt det sjuda på medelstark värme och smaksätt med fiskfond, harissa eller sambal för styrka, lite sweet chilisås för att runda av det hela och lite koriander för att få upp fräschören.
4. Red av ragun med lite majsmjöl utrört i lite vatten. Låt ragun koka upp under omrörning.
5. Lägg i fiskbitarna och sänk värmen, lägg på ett lock och låt fiskbitarna bli klara vilket tar ca 10min. Slutligen lägger du i sockerärtorna så de blir varma men fortfarande krispiga. Smaka av och tillsätt lite havssalt om du tycker att det behövs.
6. Grädda av lite vitlöksbröd i ugnen medan fisken blir klar under punkt 5.
7. Servera ragun i djupa tallrikar tillsammans med brödet och kanske en liten sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar