onsdag, november 04, 2009

Ugnsbakad fisk med ägg, kaviar och dill

Ibland är det svårt att hinna med att blogga lite recept men äntligen blev det lite tid till att skriva lite om dagens rätt. En rätt som passar en stressad mage perfekt och som är enkel och snabb att laga. Jag försöker att använda ugnen till så mycket som möjligt...det är ofta skonsamt mot maten och du slipper hålla reda på ytterligare en panna på spisen. Tror att färsk dill är min favoritkrydda man kan ha den till så mycket, längtar redan efter julbordets gravade lax som man med fördel fullkomligt dränker i dill...

Ingredienser till 2-3 personer:
400g Fiskfile tex torsk, hajmal eller sej
3msk Smör, osaltat
3msk Vetemjöl
4dl Mjölk
1dl Lätt creme fraiche
4-5msk Kaviar
3st Ekologiska ägg, hårdkokta
4msk Dill, skuren
6-8st Potatisar
Salt & vitpeppar från kvarn
4st Citronklyftor

Såhär kan man göra:
1. Koka äggen i en kastrull med vatten på spisen i ca 7min, kyl sedan äggen i kallvatten. Skala och klyfta äggen. Koka även potatisen klar...
2. Smält smöret i en kastrull, drag det från plattan och tillsätt vetemjölet, vispa det klumpfritt.
3. Rör ner ca 2 dl mjölk och låt det koka upp under omrörning så såsen tjocknar lite...
4. Rör ner resten av mjölken och krydda med salt och peppar, låt såsen småputtra under omrörning i ca 5min.
5. Rör ner creme fraiche, kaviar och dill. Smaka ev. av med lite citronsaft om du önskar lite mer syra i såsen.
6. Lägg ut fiskfilerna på en plåt och krydda med salt och vitpeppar, baka av fisken i ca 125g ugnstemp, vilket tar ca 10-15min. Kontrollera att fisken är klar genom att den är vit i färgen och fast i köttet.
7. Värm gärna tallrikarna till 50g i ugnen, lägg därefter upp fisken på de varma tallrikarna, häll över såsen och äggen och rikligt med dill. Servera med en liten extra klick kaviar och en citronklyfta. Lite kokt potatis och en lätt sallad passar bra till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar