onsdag, november 18, 2009

Moghrabiah och chilirostade morötter med bladpersilja

Moghrabiah har blivit lite av en favorit på senare tid. Ett enklare namn är Pärlcous-cous som avser storleken på själva kornet eller Libanesisk cous-cous eftersom den används mycket där och i Östra Medelhavsområdet. Det blir inte lika torrt som den "vanliga" varianten och jag tycker att den fungerar mycket bra som side order till en bit grillad fisk eller kött...eller varför inte som en rätt i sig själv. Som detta enkla exempel som trollades fram ikväll med hjälp av en påse morötter som låg längst ner i kylen...tänk vad man kan leka fram billig och god mat!

Ingredienser till ca 2-3 personer (som sideorder):
1 och 1/4dl Moghrabiah
5dl Vatten
1/2tsk Salt
5st Morötter av mindre modell, skuren i stavar
2msk Olivolja
1tsk Chilipeppar
Havssalt
2msk Dijonsenap
2msk Rödvinsvinäger
4msk Bladpersilja, finhackad
1/2st Gul lök, skuren i halvmånar
Svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Koka upp vatten och salt, tillsätt Mograbiah och lägg på locket, koka på medelvärme i ca 20-25min eller enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skär morötterna i stavar och pensla med lite olivolja och pudra över chilipepparn och lite havssalt. Rosta i ugnen i ca 20min medan cous cousen kokar klart. (Själv hade jag inte tålamodet idag att vänta på att de blev ite rostade...)
3. Häll av vattnet från Mograbiah och låt dem ånga av.
4. Blanda olivoljan, vinägerna och senapen i en skål.
5. Vänd ner Mograbiah, löken och morötterna, strö över lite hackad bladpersilja.

Tips: Passar perfekt på buffébordet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar