måndag, oktober 26, 2009

Älgfärs köttbullar med potatispuré

Lite viltfärs är alltid rätt och idag blev det ett improviserat recept som ger lite köttigare "bullar" än om du tillsätter ett ägg. En fluffig puré och lite rörörda lingon ramade in det hela.
Att steka köttbullar i ugn tycker jag är optimalt...använd ugnen mera så slipper du stekoset från spisen, dessutom sköter allt sig själv!

Ingredienser till 4 personer:
450g Älgfärs
½st Gul lök, finhackad, stekt
1dl Standardmjölk
4-5msk Potatismjöl
1msk Salt
1tsk Kanel
Vitpeppar från kvarn
3msk Flytande smör

Potatispuré:
8st Potatisar, medelstoram skalade
1½dl Standardmjölk
75g Smör, osaltat
Salt & vitpeppar från kvarn
Havssalt
Rårörda lingon

Såhär kan man göra:
1. Finhacka och stek löken gyllene i lit smör.
2. Blanda ihop färs och salt, färsen blir då lite stabilare. Tillsätt den stekta löken.
3. Späd med mjölken, blanda ihop och krydda med kanelen och pepparn.
4. Bind ihop färsen genom att pdra över potatismjölet.
5. Smörj en ugnsfast form och rulla rejäla köttbullar, lägg köttbullarna på plåten.
6. Grädda av i ugn ca 15-20min i 150g tills köttbullarna är genomstekta och fått stekyta.
7. Under tiden så kokar du den, i mindre bitar delade potatisen, i lättsaltat vatten.
8. Koka upp mjölken och smöret.
9. När potatisen är kokt, låt den då ånga av.
10. Pressa potatisen och vispa ihop puren genom att tillsätta smör och mjölkblandningen. Krydda och smaka av med salt & peppar.

1 kommentar:

  1. Håller helt med ang ugnen och köttbullarna. Pasar alltid på att göra stora satser av köttbullar att ha i frysen och då är ugnen som gäller. Att göra köttbullar blir annars ett slavgöra.
    /Lina

    SvaraRadera