tisdag, november 17, 2009

Tre sorters Bruschetta

Idag befinner jag mig på jobbresa i Warsawa. Klockan är 17.30 och det återstår 2,5h innan flyget går så det blir en tur till Marroit Hotel Cyber Cafe som ligger utanför flygplatsen. För 26PLN så beställer jag in tre sorters Bruschetta och ett glas Perrier. Det var riktigt gott och mättade magen ett tag...Försöker återge hur man skulle kunna göra dem själv hemma i köket...Passar perfekt som lite varma drinktilltugg en kall novemberhelg...

Ingredienser för 2 personer:
1stor baguette, gärna stenugnsbakad, 12st brödskivor ca 1 cm stora
4msk Olivolja

Såhär kan man göra:
1. Pensla på olivolja på brödskivorna och grilla den i en grillpanna eller rosta dem i ugnen.
2. Gnid därefter några drag med en vitlöksklyfta över brödet.
3. Gå vidare till steg 1 på de olika bruschetterna nedan...

Brushetta med aubergine och blåmögelost:
1dl Aubergine, skuren i små tärningar
½st Vilökslöyfta
½st Scalottenlök
2msk olivolja
1msk Bladpersilja
1-2msk Vittvin eller citronsaft
Havsalt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Fräs auberginen, löken och vitlöken i oljan så att allt mjukgörs till en liten röra på medelvärme.
2. Tillsätt vittvinet och låt det dunsta in i röran.
3. Smaka av med havssalt & svartpeppar.
4. Fördela aubergineröran på brödet och strö över finsmulad vällagrad blåmögelost.
5. Gratinera med övervärme i ugnen på 200g tills osten har smält.

Bruschetta med tomatsalsa och Pecorinoost:
8-10st Cocktailtomater, finhackade
1tsk Harissa eller Tabaso
½st Schalottenlök, finhackad
2msk Olivolja
2msk Balsamvinäger
4st Gröna oliver, finhackade
1tsk Oregano, finpulveriserad
2msk Pecorinaost, finriven

Tips: Rippla över lite balsamicoreduktion vid servering om du har det hemma.

Såhär kan man göra:
1. Fräs tomaterna och löken i olivoljan tills tomaterna blir mjuka.
2. Tillsätt Harissan, balsamvinägerna och oreganon.
3. Låt det puttra några minuter till en salsa.
4. Tillsätt de grönsa oliverna.
5. Fördela ut salsan på brödet och riv över Pecorinoosten.
6. Gratinera med övervärme i ugnen på 200g tills osten har smält.

Bruschetta med skogssvamp och Brieost:
2msk Olivolja
½st Schalottenlök
2st Skivor bacon, finhackad
1st Vitlöksklyfta
5st Skogschampinjoner, grovhackade
4st Brieskivor
2msk Bladpersilja, finskuren
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Fräs löken och baconet i olivoljan, tillsätt vitlöken.
2. Tillsätt skogschampinjonerna och låt de få en fin gyllene färg.
3. Krydda och smaka av noggrant med havssalt & svartpeppar.
4. Fördela ut svampen på bröden och lägg på skivor av brieost.
5. Gratinera med övervärme i ugnen på 200g tills osten har smält.
6. Strö över lite bladpersilja och kanske lite extra god kryddig olivolja om du har det hemma.

Tips: Servera gärna med lite cocktailtomter till...och varför inte lite rosé i glaset...

1 kommentar:

  1. Bruschetta är fantastiskt som förrätt eller drinktilltugg. Kan varieras in i oändlighet... Jag brukar ofta göra med tomat, Brie, basilika och olivolja.

    SvaraRadera