lördag, november 14, 2009

En dag i Helsingfors!

Om man gillar mat och är i Helingfors är ett besök på Karl Fatzer cafe ett måste. Här kan du anvnjuta en äkta kopp choklad som är fjärran från alla automatvarianter! Här smälter man ner ypperlig choklad som serveras med varm gräddig mjölk på sidan om i en kanna, lite vispad grädde, mintsocker, chili, kanel och kardemumma. Tankarna för en till filmen "Choklad". Ett tips om man vill testa lite roliga varianter är att börja med att doppa en tesked i chokladkrämen och sen pudra på lite kanel, därefter en ny sked med lite kardemumma och sist en rejäl sked men lite chili på. Jättekul att se hur de olika smakerna matchar chokladen. Sen är det dags att späda chokladen med mjölken och klicka i lite grädde för att slutligen toppa med lite mintsocker...måste upplevas på plats!

När du känner att vinden kyler dig än mer kan man åka upp på anrika Sokos hotel och baren på 14:e våningen, hissen går bara till 13:e så den sista våningen får man gå i en jätteliten spiraltrappa...väl uppe bjud på en hänförande utsikt och såhär innan jul på glögg...som på finska maner snarare är gluevwine med en 4:a Kosken och en stjärnanis. En mycket "värmande" och frisk glögg på alla sätt...men tänk på att det är svårt att få ett bord här, det gäller att ha lite tålamod.
Vi bestämde oss för att prova flera restauranger när vi väl var här! Förätten intog på Strindbergs. En casual restaurang som dessutom har ett café på bottenvåningen. En lättgrillad tonfisk med sallad nicoise inspirerade tillbehör och en grovkorning senapssås. Rostat surdegsbröd med lite kryddsmör till...mycket gott!

En välbehövlig promenad till nästa restaurang KP som låg hela 50m bort väckte aptiten än mer.
Glömde fota lammrostbiffen som serverades med lite grönsaksragu...men höjdpunkten blev ändå desserten...som bestod av en kula äppelsorbet med en riktigt god appelstrudel men inlagda russin...En fråga bara vem uppfann Karelska pirogen...alla äter den överallt!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar