fredag, november 20, 2009

Biff Stroganoff med bakad potatis, sourcreme och honung

Vill man laga en god, klassisk och lyxig kötträtt snabbt så satsa på en Biff Stroganoff.
10minuter senare så kan man sätt sig till bords och bara njuta...Jag har aldrig ätit den på plats i Ryssland men jag har varit en del i Polen och där snappat upp att man serverar bakad potatis med smetana och honung och det passar perfekt till denna rätt. Glöm det där med att servera ris till som man ser på alla lunchrestauranger i Svergie...Vi passade på och göra en snabb dessert när några kompisar titta förbi...årets glass måste bli pepparkaksglass...gott!
Det sägs att Stroganoff originalet skall göras med gräddfil...men jag tycker creme fraiche blir lika bra...

Ingredienser till 4 personer:
750g Biff, tunt strimlad (passade på och köpte svenskt kött för 119kr/kg! Eller också använd lövbiff så kommer man ner lite i pris)
2st Gula lökar, fint hackade
4msk Smör
2dl Creme fraiche, 34% kokbar
4msk Vispgrädde
2msk Kalvbuljong
4msk Tomatpuré
4msk Dijonsenap
Cornichoner
2st Bakpotatisar
Sour creme:
1dl Creme fraiche
1tsk Rödvinsvinäger
4msk Honung, flytande
Bladpersilja
Havssalt och svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Skrubba och picka bakpotatisarna med en gaffel, baka av dem i micron i ca 8-10min eller tills de blir mjuka, linda därefter in dem i folie.
2. Fräs löken i lite smör till den blir gyllen i en stekpanna eller en stekgryta. Tag upp den och lägg dem på ett fat, bryn därefter köttet i omgångar så det blir stekt och inte kokt!
3. Blanda slutligen ihop allt kött och löken och tillsätt därefter tomatpurén och låt det svetta runt i pannan.
4. Tillsätt creme fraichén och kalvfonden, låt koka upp i några minuter, ta därefter grytan från plattan och tillsätt dijonsenapen.
5. Smaka av med salt och peppar från kvarn.
6. Servera Stroganoffen med den bakade potatisen med sour creme (blanda creme fraiche med rödvinsvinäger och lite salt), lite cornichoner och kanske en sallad.
Det blev en snabblagad dessert ikväll.
Från kl 12 och medsols:
1. Pepparkaksglass: Rör ca 500g färdig vaniljglass med 8st finkrossade pepparkakaor.
2. Lite apelsinfiler som man serverar med en färdigköpt kaka fylld med apelsinkräm.
4. Karl Fatzers lingonparfaitfyllda chokladbit ripplad med lite chokladsås och florsocker.
5. Lite värmd ostkaka med varma inlagda körsbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar