onsdag, november 25, 2009

Grönkålssoppa med vitlöksslungad squach och vörtsticks

Grönkål är för många förknippat med en grönsak som man bara garnerar julskinkan lite med. Men grönkål är så mycket mer än så...vi gillar grönkålssoppa här hemma rikt på klorofyll och vitaminer. Len och mild i smaken och fördagen uppimpad med lite vitlöksfräst squach som tuggmotstånd och extra smakbärare. Hittade lite vörtbröd i affären idag som blev till små sticks med lite färskost till...Så om du är på något julbord i december kom ihåg vad du då kan göra med det klassiska julskinksgarnityret! Vi drack lite ekologisk äppelmust till det blev riktigt julligt med äppelsmak - grönkål - vörtbröd!! Upptäckte att både gårdagens och dagens middag blev vegetariska...eller iallafall utan kött...

Ingredienser till 4 personer:
1l Grönkål, rispad
1st Gul lök av mindre modell, finhackad
2msk Smör, osaltat
6dl Vatten
1,5dl Grädde
1dl Cremé fraiché
1st Grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande i flytande koncentrerad form)
1,5dl Squach, skuren i cm stora tärningar
1st Vitlöksklyfta
2msk Olivolja
Havssalt och vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Raspa grönkålen från stjälkarna och skölj den i kallvatten i minst tre omgångar. Det finns sand, sand och åter sand ibland på grönkålen. Totalt behövs ca 1 liter raspad grönkål.
2. Smält smöret i en vid kastrull, fräs löken någon minut innan du tillsätter grönkålen, mjukgör den under omrörning.
3. Tillsätt vattnet och grönsaksbuljongen, låt koka i ca 15-20min.
4. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp.
5. Drag kastrullen av spisen och förslagsvis med hjälp av en mixerstav så kör du soppan slät.
6. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och rör ner cremé fraichén, låt soppan bli varm under omrörning, smaka av med havssalt och vitpeppar.
7. Fräs tärningar av squach tillsammans med finhackad vitlök i en kastrull, smaka av med lite havssalt. Tänk på att squachen bara skall bli lite mjuka...inte förlora sin färg och spänst.
8. Mixa upp soppan snabbt för att få volym på den och servera soppan i varma djupa tallrikar, tillsätt lite fräst squach och lägg en strimla av lite vörtbröd med lite färskost på vid sidan av.

1 kommentar:

  1. Stort tack för ett bra tips på vad man kan göra med den nyttiga och vackra grönkålen!
    Söndagshälsar fröekn Dill

    SvaraRadera