onsdag, maj 20, 2009

Ragu Bolognese

Visst kan man tillaga en köttfärssås på 20 min eller tom ännu snabbare. Eller så kan man låta en Ragu Bolognese sakta koka ihop under en timmes tid. Använd även högklassiga råvaror, d.v.s. använd hela tomater i tomatjuice och en skvätt rödvin så får du en vuxen ragu som passar lika bra till vardag som till fest.

Det här receptet kommer att komma i två delar, jag väljer idag att tillaga en större sats så att man får merparten över...det blir nämligen lite moussaka framledes...

Ingredienser till 2 pers, + till morgondagens moussaka:
800g Nötfärs
2msk Olivolja
1st Gul lök, finhackad
2msk Tomatpure
3st Vitlöksklyftor, finhackade
ca 400g (1burk) Cocktailtomater, hela i tomatjuice
ca 400g (1burk) Hela tomater i tomatjuice
3dl Rött vin, gärna lite kraftigt och för känslans skull från Italien
1½dl Vatten
1dl Chilisås
1msk Balsamicovinäger
4msk Kalvfond, koncentrerad från flaska
1krm Kanel
1krm Spiskummin
1st Lagerblad
1 Färsk timjankvist, repa av kryddbladen från timjankvisten
4-5st Färska Oreganokvistar, repad av kryddbladen från kvisten
Ca 10 Färska Basilikablad
Ev. lite havssalt

Såhär kan man göra:
1. Heta upp en stekpanna och häll i olivolja. Tillsätt nötfärsen och bryn den fint.
Tillsätt därefter löken och vitlöken, forsätt att bryna lite.
2. Tillsätt tomatpuren och vän runt den, häll över i en gjutjärnsgryta (bränner inte fast om du går från spisen).
3. Tillsätt rödvinet och tomaterna, låt reducera in med ca 1/3-del, medelvärme ca 20min.
4. Tillsätt alla övriga smakämnen och kryddorna (utom basilikan) och låt ragun sakta sjuda i ytterligare ca 40min.
5. Drag ragun av spisen, lägg på locket och repa ner den färska basilikan, låt stå ca 5-10min.

Tips: Droppa gärna i lite basilikaolja för att förstärka fräschören.
Servera idag med lite spaghetti med olivolja, svartpeppar och parmesanost samt en enkel sallad till.

Glöm nu inte att spara minst ca ½liter, kyl den snabbt och ställ kallt.
Imorgon gör vi moussaka....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar