
Det här receptet kommer att komma i två delar, jag väljer idag att tillaga en större sats så att man får merparten över...det blir nämligen lite moussaka framledes...
Ingredienser till 2 pers, + till morgondagens moussaka:
800g Nötfärs
2msk Olivolja
1st Gul lök, finhackad
2msk Tomatpure
3st Vitlöksklyftor, finhackade
ca 400g (1burk) Cocktailtomater, hela i tomatjuice
ca 400g (1burk) Hela tomater i tomatjuice
3dl Rött vin, gärna lite kraftigt och för känslans skull från Italien
1½dl Vatten
1dl Chilisås
1msk Balsamicovinäger
4msk Kalvfond, koncentrerad från flaska
1krm Kanel
1krm Spiskummin
1st Lagerblad
1 Färsk timjankvist, repa av kryddbladen från timjankvisten
4-5st Färska Oreganokvistar, repad av kryddbladen från kvisten
Ca 10 Färska Basilikablad
Ev. lite havssalt
Såhär kan man göra:
1. Heta upp en stekpanna och häll i olivolja. Tillsätt nötfärsen och bryn den fint.
Tillsätt därefter löken och vitlöken, forsätt att bryna lite.
2. Tillsätt tomatpuren och vän runt den, häll över i en gjutjärnsgryta (bränner inte fast om du går från spisen).
3. Tillsätt rödvinet och tomaterna, låt reducera in med ca 1/3-del, medelvärme ca 20min.
4. Tillsätt alla övriga smakämnen och kryddorna (utom basilikan) och låt ragun sakta sjuda i ytterligare ca 40min.
5. Drag ragun av spisen, lägg på locket och repa ner den färska basilikan, låt stå ca 5-10min.
Tips: Droppa gärna i lite basilikaolja för att förstärka fräschören.
Servera idag med lite spaghetti med olivolja, svartpeppar och parmesanost samt en enkel sallad till.
Glöm nu inte att spara minst ca ½liter, kyl den snabbt och ställ kallt.
Imorgon gör vi moussaka....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar