torsdag, maj 21, 2009

Moussaka med aubergine

Kvällens moussaka blev enkel av tillaga...vi förbredde ragun igår så idag så friterade vi lite aubergine och gjorde en klassisk bechamel. Det blir liksom lite lagom på det fiffiga visset....annars kan det bli lite mycket att göra alla momenten på en dag. Moussakan blir dessutom allra bäst imorgon om den får stabba till sig lite men vi kunnde inte hålla oss så länge!

Ingredienser till 4 personer:
ca 600-800g Ragu Bolognese
2st Auberginer, skurna i 5mm skivor
2msk Salt
1dl Parmesanost, riven
75g Smör
1dl Vetemjöl
1l Standardmjöl
Salt & vitpeppar från kvarn
Olja till fritering (minst 1l)

Såhär kan man göra:
1. Skär auberginen i 5mm tunna skivor
2. Lägg skivorna på en stor plåt med hushållspapper i botten, strö över saltet(på båda sidorna), låt skivorna "vila" i ca 15min så att vatten tränger upp ur skivorna, se till så att det torkas upp.
3. Värm oljan i en fritös eller i en gjutjärnspanna, fritera skivorna gyllene. Lägg skivorna igen på hushållspapper och låt torka.
4. Bechamelsås: smält smöret i en kastrull och pudra över vetemjölet. Rör ut vetemjölet i smöret och tillsätt mjölken, låt koka upp några minuter (utan att det fastnar i botten :)), smaka av med salt och peppar.
5. Smörj en ugnsform med lite höga kanter med lite smör eller olivolja, varva sedan bechamelsås, aubergine och ragun. Förslagsvis två lager, avsluta alltid med bechamelsåsen och riv sedan över lite parmesanost.
6. Grädda moussakan gyllene i ugnen på 200g, tar ca 20-25min.

Servera gärna med en fräsch sallad och lite marinerade oliver.




Tänk på att fritera "säkert", använd gärna en gjutjärnspanna eller en riktig fritös, temperaturen bör liga på ca 180g.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar