lördag, maj 23, 2009

Medelhavsinspirerad paj med getost och rostad paprika

Efter att ha rivit ett helt badrum, burit ner det för trappen och dessutom varit på ett småländskt varuhus för att insförskaffa delar till ett nytt så räcker krafterna max till för en paj. Det blev en len och smakrik paj med tydliga inslag av medelhavet. Som lite tillbehör så mixade jag ihop en vitlökshummus, örtyoghurt en liten sallad. Pajen passar perfekt på en buffe med lite goda charkuterier till om man så önskar...

Ingredienser till 1 paj, ca 4-6 middagsportioner:
Pajdeg:
3dl Vetemjöl
125g Smör, osaltat
2msk Vatten, kallt
1-2krm Salt

Pajfyllning:
1msk Olivolja
1st Paprika, röd, skuren i medelgrova bitar
1st Paprika gul, skuren i medelgrova bitar
1st Rödlök, skuren i medelgrova bitar
15st Kalamataoliver (vi mixade med några gröna också....)
10st Kvisttomater med kvisten dekorativt kvar
200g Getost utan det vita "skinnet" (eller mer om du vill ha en markant smak....)
100g Philadelfiaost, naturell
1tsk Rosmarin
1tsk Timjan
1krm Chilipeppar
3st Ägg, ekologiska
2dl Grädde eller standardmjölk...välj själv...
Salt och peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Pajdeg: Mixa ingredienserna i en mixer snabbt alternaivt bearbeta degen snabbt i en bunke.
Obs! Du mixar först smöret med mjölet och tillsätter sedan vattnet. Låt degen sedan vila i kylen ca 30 min inlindat i plastfolie.
2. Tryck ut pajdegen i en form med ca 24cm i diameter. Alternativt kan du kavla ut degen om degen är riktigt kall, pricka sedan degen med en gaffel. Grädda pajskalet i en 200g varm ugn ca 10-15min tills det blir gyllene.
4. tag ut formen ur ugnen.
5. Fyllning: Fräs paprikan och rödlöken i olivoljan tills den blir lätt rostad, tillsätt timjanen och rosmarinen, tag kastrullen från spisen.Smula därefter ner getosten och knäck i äggen och häll över mjölken, rör ner Philadelfiaosten, tillsätt de övriga kryddorna. Blanda allt till en äggsmet och häll i pajskalet.
6. Tryck ner kvisttomaterna och oliverna dekorativt i pajen.
7. Grädda ca 30-40min i 175g ugn tills pajen har stabbat sig och är gyllene till färgen.
8. tag pajen ur ugnen och låt den stå till sig under lite aluminumfolie i ca 20min innan du serverar, då är det lättare att skära snygga bitar.

Tips: Om du har lite färsk spenat, soltorkade tomater, kronärtskocka m.m. så tillsätt gärna även det...passar mycket bra till!

Och glöm nu inte något gott bröd med några goda tillbehör till....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar