måndag, maj 04, 2009

Grillad sparris med gräslökshollandaise

Fortsätter temat med sparris...att grilla grön sparris lite lätt är utsökt!
Servera med en klassiskt snabbslagen hollandaise smaksatt med citron och gräslök så behövs det inte så mycket mer...Beroende på om du vill äta det som en förrätt, huvudrätt eller som en del av en buffé kan man alltid enkelt lägga till lite "proteiner", kanske en bit grillad fisk, lite lufttorkad skinka eller varför inte addera lite "kolhydrater" genom en skiva olivoljestekt surdegsbröd...
En Hollandaise går utmärkt att göra direkt på spisen med lite fingertoppskänsla.
Men tänk på att varmhålla den med varsam hand...bäst blir det i ett kort vattenbad. D.v.s. många fyller vatten till hälften i en kastrull och placerar bunken ovanpå...fyll den max till 1/3-del och låt vattenångan göra jobbet...

Ingredienser, 2 pers:
1st Knippe grön sparris, ca 10-14st
1dl vitt vin
1msk Olivolja
1st Timjankvist
Lite engelsk buljong...:)
Havssalt

Gräslökshollandaise:
2st Äggula
2msk Citronsaft eller vitvinsvinäger
200g Smör, smält & gärna klarifierat
2msk Gräslök
Några droppar Tabascosås
Salt & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med Hollandaisesåsen.
2. Knäck äggen och separera äggulorna från äggvitan
3. Häll äggulorna i en rostfri kastrull (eller bunke i ett vattenbad för verklingarna...) och tillsätt citronsaften.
4. Sätt kastrullen på spisen och vispa ifromen av en åtta tills det tjocknar till en homogien äggsmet, tillsätt därefter smöret droppvis så att du ser att den såkallade emulsionen binder sig.
Om du ser minsta tendens till sprickning tag snabbt bort kastrullen från spisen och i värsta fall tillsätt lite kallt vatten för att kyla ner smeten...går inte det får du börja om!
5. När allt smör är inarbetat så kryddar du med gräslöken, tabascon och salt & peppar.
6. Varmhåll försiktigt.
7. Sparrisen: Håll sparrisen i båda ändarna och bryt försiktigt. Sparrisen går av där den är trådig.
8. I en skål lägger du ner sparrisen och fyller på med vittvinet och kryddorna...fyll ev upp med lite vatten så sparrisen precis täcks. Och, ja, tycker du det är värt det så tillsätt mer vin istället för vatten.
9. Tillaga sparrisen i microvågsugnen i ca 1min och 45sek tills den blir al dente.
10. Arrangera sparrisen med gräslökshollandaisen på det sätt som du önskar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar