torsdag, maj 28, 2009

Lammragu serverad med matvete och cornichons

Sprang på ett lamm häromdagen!
Riktigt fina bitar som bara låg där i kyldisken och väntade på att få puttra i lite vitlök och rödvin :) Har varit lite skeptiskt till matvete, faktiskt har vi haft ett paket i båten sen förra sommaren som någon form av "nödproviant" enligt mig själv...Men man får omvärdera, en riktig trevlig kolhyrdtat-källa som dessutom vänd i lite persilja och olivolja passade utmärkt till denna lena men mustiga gryta.
Se till så att du, som med alla grytor, låter den få ta tid och puttra sakta, gärna i ca 80min så får du ett lammkött som nästan smälter på tungan.

Ingredienser till 4 personer:
ca650g Grytbitar av lammkött
1dl Vetemjöl
4msk Smör/Rapsolja
3msk Tomatpure
1½st Gul lök, skuren i grövre bitar
ca 4dl Rött italienskt vin
ca 1½dl Vatten
1st Burk hela tomater i tomatjuice
2msk Balsamicovinäger
1st Kvist Rosmarin eller 1tsk torkad
1st Kvist Timjan eller 1 tisk torkad
2krm Kanel
2st Lagerblad
8st Cornichoner till grytan
ca 100g-150g Haricotes Vertes
2dl Matvete
Salt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Häll vetemjölet i en plastpåse och tillsätt grytbitarna, skaka om påsen så att
grytbitarna blir "panerade" av vetemjölet.
2. Fräs smör/rapsolja, gärna i en gjutjärnsgryta, tillsätt lammet och fräs det gyllene (skaka av överfödigt mjöl innan du fräser bitarna).
3. Tillsätt löken och vitlöken och fräs med på slutet så den blir gyllende, avsluta med att tillsätta tomatpuren och vän runt den ordentligt.
4. Häll över vinet så det täcker köttbitarna, lår reducera ner 1/3-del.
5. Tillsätt tomaterna, balsamicovinägern, vattnet och kryddorna, låt sakta puttra i ca 60-80min på medelvärme med lock.
6. Tag upp och prova en köttbit för att verifiera att den är mör.
7. Tillsätt grovskurna cornichons och haricotes vertes. Smaka av med lite salt & peppar vid behov.
8. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen ca de sista 20min innan lammragun är klar. Klipp gärna ner lite persilja och krydda vetet med lite olivolja och havssalt innan servering.
9. Servera allt gärna med en sallad till...

Tips: Det här är busenkelt att lyckas med, gör gärna en större sats på en ¨ång och frys in.
Det finns ingen snabbare fast food....




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar