tisdag, augusti 25, 2009

Tomatsoppa med ton av saffran & hummer serverad med sauterade grönsaker och rosmarinkrutonger

Det här är en mild och len tomatsoppa som lägger sig som bomull i magen. Grova bitar av grönsaker känns fräscht till och lite rosmarindoftande krutonger fixar den sista kryddigheten.
Vill man kan man ju tillsätta lite skaldjur eller annan fisk i soppan så får man en fisksoppa....
En perfekt soppbas som man kan förändra i det oändliga...

Ingredienser till 2 personer:
1msk Olivolja
1/2st Gul lök, finhackad
2st Vitlöksklyftor, finhackade
500g Passerade tomater
1dl Grädde
1dl Vatten
1/2st Citron, saften av
1/3-dels Saffranspaket
1,5msk Hummerfond, koncentrerad
1msk Smör, osaltad
Salt från kvarn

Gott i soppan:
1/2st Gul paprika, 10cm Squach, 1st Tomat skuren i grövre bitar som sauteras i 1msk olivolja och kryddas med lite havssalt

Rosmarinkrutonger:
10-15st mindre bitar av baguettebröd eller liknande, motsvarande ca 2-3dl brödtärningar
4msk Olivolja
1tsk Chilipeppar
1tsk Rosmarin, mortlat fint
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Fräs löken och vitlöken i oljan, pudra sedan över saffranet och slunga runt lite.
2. Häll över de passerade tomaterna, grädden, vattnet, hummerfonden och citronen.
3. Låt soppan koka upp och sjud den i ca 5-10min.
4. Smaksätt med lite salt och blanka av med lite smör.
7. Blanda och massera in alla ingredienser i brödbitarna, grilla i ugnen ca 10min på 175-200g.
8. Slunga runt alla grönsaker i en kastrull med olja, krydda med havssalt.
9. Lägg upp grönsakerna på en djup (gärna varm) tallrik och häll över soppan, garnera med lite dill och färsk basilika om du har det hemma...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar