söndag, augusti 09, 2009

Grillad sockerkaka med rårörda svarta vinbär och vaniljglass


I helgen provade jag något som det just nu verkar gå en trend i:
- att grilla sockerkaka!
Och jovisst är det gott, det blev en vanlig sockerkaka som jag bakade i en avlång form spetsad med lite färska vinbär. Och som tillbehör en rårörd vinbärssylt med en kula vaniljglass.
Smaken blir riktigt spännande med den söta sockerkakan som möter grillränderna, värt att prova! Passar både som dessert eller till fikat...

Ingredienser:
Sockerkaka:
2st Ekologiska ägg
2dl Strösocker
3dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1tsk Vaniljsocker
75g Smör, osaltat
Smör och ströbröd till formen
Rörörda vinbär:
2dl Svarta vinbär
4msk Strösocker
Gott till:
Vaniljglass
Vispad grädde
Chockladkex
Såhär kan man göra:
1. Vispa ägg och strösocker fluffigt.
2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjölet.
3. Rör ner smält smör.
4. Smöra en avlång limpform och bröa den. Var noga så lossnar kakan fint.
5. Häll ner smeten i formen och baka av på 175g ugnsvärme i ca 30-40min, känn dig fram med en sticka. Är den torr är kakan klar.
6. Och medan kakan svalnar av på ett galler med bakduk över så rör du vinbärna och sockret tills sockret löser upp sig.
7. Tänd en kolgrill och grilla sockerkakan i 2cm skivor tills den har fått fina grillränder.
8. Servera gärna med en klick grädde, vaniljglass, rörörda vinbär och kanske ett litet chockladkex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar