söndag, augusti 16, 2009

Saffranspankaka med Salmbärssylt

En solgul saffranspannkaka blev det till 11.00 fikat på söndagen...inte varje söndag man är upp då!!! Det här är öläningarnas favorit och det är bäst att säga att receptet inte har gått i arv generation till generation...men det blev gott! Tror dock jag skall utveckla det lite mer senare kanske en variant med citron och vanilj skulle funka bra...och bli lite modernare.

Ingredienser:
1,5dl Vatten
½tsk Salt
3dl Rundkornigt grötris
7-8dl Standardmjölk
1st Kanelstång
1st/pkt Saffran 0,5g
3st Ekologiska ägg
2dl Grädde
2msk Finhackad mandel

Gott till:
Salmbärsylt (Eller om du inte får tag på det blanda 1del blåbär/hallon/björnbär med lite socker så får du en god Drottningsylt.)
Lite vispad grädde

Såhär kan man göra:
1. Koka upp vatten och salt i en kastrull, häll i grötriset, låt koka i 10min.
2. Tillsätt mjölken, saffranet och kanelstången, låt det få en snabbt uppkok på spisen, se till så att gröten inte sätter sig i botten av kastrullen.
3. Ställ in hela kastrullen med lock i ugnen på ca 100g i ca 80min så har du en perfekt gröt som har skött sig själv hela tiden.
4. Låt gröten svalna något.
5. Vispa ihop ägg, grädde och mandeln, vänd ner i gröten.
6. Häll gröten i en ugsfast form och baka av den i 175g ca 30-40min beroende på hur tjock du väljer att göra din saffranspannkaka.
7. Servera med lite sylt och grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar