En kopp soppa värmer kroppen en halvmulen sommardag. Blomkålen tycker jag är extra fin nu och det är nästan synd att koka soppa på den men gott blir det! För att göra det lite kul kan man alltid tänka till lite på uppläggningen och istället för en enkel macka blev det lite libanesiskt mezebröd med en kryddig salami. Det blev en bra brytning till den lena soppan, syrligheten fixades till med en liten tärnad tomat med pepprig olivlja.
Ingredienser till 2-3 personer:
1st Blomkålshuvud (ca 400g blomkålsbuketter)
1/2st Gul lök, finhackad
1dl Vitt vin
6dl Kokspad från blomkålen
1,5dl Grädde
1/2st Grönsaksbuljongtärning (men jag föredrar den flytande varianten....)
1msk Smör
0,5dl Hackad okokt blomkål
2msk Gräslök, finhackad
Några droppar Tabasco
Salt & vitpeppar från kvarn
Salamirulle:
2st libanesiska mezebröd
4msk Färskost
8st Salamiskivor med peppar
2st Romansalladsblad
Gott till:
2st Tomater skurna i täningar med 2msk olja och en msk vinäger med lite havssalt & peppar
Såhär kan man göra:
1. Ansa blomkålshuvudet och koka blomkålsbuketterna mjuka i ca 1l saltat vatten.
2. Fräs löken i smöret så den mjuknar utan att ta färg, tillsätt vinet och låt koka upp.
3. Hälla av de mjuka blomkålsbuketterna och tillsätt de till "vinblandningen".
4. Med hjälp av tex en stavmixer är det nu dags att mixa blomkålen till en slät puré.
5. Späd purén med silad blomkålsspad från kokningen och grädden, tillsätt buljongtärningen, låt koka upp och sakta sjuda ihop till en simmig konsistens vilket tar ca 15min.
6. Krydda med tabasco, salt & peppar.
7. När du serverar soppan så garnera med lite färsk tunt skuren/smulad blomkål och lite gräslök.
8. Gör en salamirulle genom att breda ut alla ingredienser på brödet, rulla det sedan som en rulltårta och skär i portionsbitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar